Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Περί "θερμού επεισοδίου" ο λόγος



Πομπώδης όρος χωρίς ποιοτικά, ποσοτικά και χρονικά χαρακτηριστικά ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα προέκυψε από την μεταπήδηση εκ του όρου "Ευέλικτη Απάντηση" / (flexible response) στον όρο "Άμυνα στον Χώρο".

O όρος "Ευέλικτη Απάντηση" απασχόλησε κατά κόρον τα ΝΑΤΟΪΚΆ επιτελεία τα οποία εν τέλει στα μέσα της δεκαετίας του 1970 στράφηκαν στον όρο" Άμυνα στον Χώρο".

Αυτή η μεταστροφή προέκυψε από την Βιετναμική εμπειρία η οποία οικειοποίησε τις τακτικές τόσο των Βιετναμέζων όσο και τις Αμερικανικές, προβάλλοντας μια βελτιωμένη αντίληψη της θεωρίας του Μάο περί νερού και ιχθύων εντός αυτού.

Ενώ ο Μάο συστήνει την αντίληψη του χώρου ως υδάτινου και την κίνηση ως των ιχθύων εντός αυτού, η νέα αντίληψη εισηγείται την "αποστράγγιση του ύδατος", δηλαδή την αποστέρηση του αντιπάλου από τα ευεργετήματα ενός ρευστού και ακαθόριστου περιβάλλοντος το οποίο θα είναι ευκόλως κατανοητό, αντιληπτό και αντιμετωπίσιμο από τον αμυνόμενο.

Αυτή θεωρία προκάλεσε την έξαρση της δημιουργίας στρατιωτικών τμημάτων τα οποία επανδρώθηκαν από άτομα με εξαιρετική τεχνική κατάρτιση, φυσική αντοχή και εξοπλισμό.

Ουσιαστικά προέκυψε μια θεωρία πολέμου στην οποία θα εμπλακούν λίγοι και επίλεκτοι χωρίς την συμμετοχή του λαού.

Όμως αυτή η προσέγγιση κρύβει μια μεγάλη παγίδα η οποία δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι ο αμυνόμενος οφείλει και θα πρέπει να είναι σε θέση να καλύψει και υπερασπιστεί το σύνολο της επικράτειας του.

Αυτό το βιώσαμε με την άσκηση του Ελληνικού στρατού στην Ελληνοαλβανική μεθόριο και τις δηλώσεις των αξιωματούχων.
Μια άσκηση η οποία δεν έγινε για την αντιμετώπιση της "εγκληματικότητας' αλλά την αντιμετώπιση εχθρικής ενέργειας από το έδαφος μια χώρας η οποία διατηρεί εξαιρετικά καλές σχέσεις με την Τουρκία.

Μια άσκηση η οποία έδειξε ότι , προς τιμή του, το επιτελείο είναι προϊδεασμένο για τις Τουρκικές δυνατότητες πιθανόν και σχεδιασμούς!

Μπορούμε επομένως να πούμε ότι ένα θερμό επεισόδιο θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως ένα τοπικής έκτασης πολεμικό γεγονός το οποίο θα εκδηλωθεί και θα αντιμετωπιστεί από μονάδες και προσωπικό ειδικευμένο-εκπαιδευμένο σε περιβάλλον μήτε συμβατικού μηδέ ανορθόδοξου πολέμου.

Επομένως η χρήση του όρου "ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ" , πρέπει να γίνεται με εξαιρετική φειδώ , πιθανόν και να μην χρησιμοποιείται καθόλου, αφού δεν μπορούμε να το προσδιορίσουμε,σκιαγραφήσουμε δημιουργώντας στην κοινωνία μια "γεωγραφική ψευδαίσθηση", περί τόπου-χρόνου και εμπλεκομένων, η οποία μπορεί να έχει καταστρεπτικά αποτελέσματα.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κελεύω δεν σημαίνει μόνο .....προστάζω-διατάζω

Αν ανατρέξουμε στην ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ, στο λήμμα Κελευστής, θα διαβάσουμε το παρακάτω: Η λέξη «κελευστής» προέρχεται από το ρήμα κελεύω (προστάζω) . Αν στον ίδιο δικτυακό τόπο, ανατρέξουμε στο λήμμα Κελεύω, θα διαβάσουμε: 1.   Παροτρύνω-παρακινώ      2.   Διατάζω –παραγγέλλω     3.   Ζητώ-αξιώνω     4.   Παρακαλώ-ικετεύω Επιχειρώντας μια βαθύτερη προσέγγιση του όρου κελεύω και του αντίστοιχου βαθμού στο πολεμικό ναυτικό, Κελευστής, ανατρέχουμε, που αλλού;  στην αρχαία ελληνική γραμματεία και φυσικά στον Ξενοφώντα. Η Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου, συγγραφεύς και ερευνήτρια ναυτικής ιστορίας, στο βιβλίο της , ΛΕΞΙΚΟ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΟΡΩΝ  και  στο σχετικό λήμμα για τον Κελευστή, αναφέρει επικαλούμενη ως πηγή, το έργο του Ξενοφώντα (ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ 21,3) Οι μεν των κελευστών δύναται τοιαύτα λέγειν και ποιείν,ώστε ακονάν τας ψυχάς των ανθρώπων επί το εθελοντάς πονείν!!! Αφήνω την μετάφραση για τους αναγνώστες για  να ξεσκονίσουν επί τη ευκαιρί

Τεχνητος πνιγμος

Ο τεχνητος πνιγμος ειναι μια παλαιοτάτη τεχνικη ανακρισης-βασανισμου. Ο ανακρινομενος τοποθετειται με κλιση πανω σε μια στερεη επιφανεια , δενεται σφιχτα και εν συνεχεια τοποθετειται στο προσωπο του μια πετσετα . Η συνεχης ριψη νερου δημιουργει το φαινομενο που διακρινεται στην κατω δεξια μικρη φωτο . Αυτη η κατακλυση με νερο των κοιλοτητων του κεφαλιου που συνδεονται αμεσα με την διαδικασια της αναπνοης , προκαλει ασφυκτικο φαινομενο και οχι μονο (ταχυκαρδιες), τα οποια εχουν και ψυχολογικες προεκτασεις εφοσον το θυμα υποβληθει σε συνεχη διαδικασια τεχνητου πνιγμου. Μελετες εχουν δειξη οτι και μετα 10 χρονια απο την υποβολη στην διαδικασια του τεχνητου πνιγμου τα θυματα εμφανιζουν πλεον των ψυχολογικων επιπτωσεων  πονους στο κεφαλι και πνευμονικες -αναπνευστικες διαταραχες. Ο τεχνητος πνιγμος αποτελει κομματι της εκπαιδευσης των αμερικανικων ειδικων δυναμεων, ενω σαν τεχνικη βασανισμου και ανακρισης εχει χρησιμοποιηθει απο τους Γαλλους στην Αλγερια, τους Αγγλους στην β.Ιρλανδι

Ocean rig CRETE and AMORGOS

  The Ocean Rig Crete and Ocean Rig Amorgos will be the most advanced of Ocean Rig UDW's ultradeepwater drillships when delivered in 2018 and 2019.      Νέα μέλη στον στόλο της Ελληνικής                   εταιρείας                                           Ocean Rig Crete 7 th  Generation New integrated Design Deep Water Drillship. Ocean Rig TBN #1 is a new build and will be completed in Q1 2018. The rig is being built at Samsung Heavy Industries Shipyard in South Korea. The rig has dual activity capabilities and design for drilling operations in water depths up to 3650 meters (12000 feet). The rig is Dynamic Positioned, DP Class 3. Specifications GENERAL Unit name