Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

SPECIAL FORCES

Συνήθως όταν αναφερόμαστε σε ειδικές δυνάμεις, ανεξάρτητα σε ποιά κρατική οντότητα αναφερόμαστε, ο νούς πηγαίνει σε βαρύγδουπα και απαιτητικά σωματικής ενέργειας και ικανότητας προγράμματα και άτομα.
Σπάνια γίνεται αναφορά για τo πόσα απο τα  άτομα που επιλέχθηκαν να υπηρετήσουν σε ειδικές μονάδες θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν σε ένα διερευνητικό πρόγραμμα αξιολόγησης τους.
Η διαδικασία αρχικής επιλογής,είναι αναμφισβήτητα η πλέον ουσιώδης, αφου διαχωρίζει σε υψηλότατο ποσοστό τούς κατάλληλους απο τους μη κατάλληλους.
Η αρχική επιλογή στηρίζεται κυρίως στην διερεύνηση της ψυχονοητικής κατάστασης του υποψηφίου μέσα απο μια σειρά τέστ και την παράλληλη δοκιμασία της σωματικής καταπόνησης να εναρμονισθεί με  την ψυχική και διανοητικη ισορροπία  και λειτουργικότητα.
Το ανωτέρω δίπολο σκιαγραφεί με την σειρά του, την ικανότητα του ατόμου να συμπλέει με ομάδα ατόμων, να συνεργάζεται, αλλά κυρίως να μπορεί να πάρει αποφάσεις ορθολογικές και άμεσα εφαρμόσιμες , μακράν απο ανωτάτη επιχειρησιακή καθοδήγηση και τακτική υποστήριξη.
Οι ομάδες επιλογής, ανάμεσα σε εκείνα που αναζητούν να εντοπίσουν  για την καταλληλότητα ενός υποψηφιου για τις ειδικές δυνάμεις,κάτι που γίνεται μέσω αλίευσης των χαρακτηριστικών του ατόμου με ψυχογραφήματα, είναι και τα κάτωθι:
-Ικανότητα στην αντιμετώπιση πολύπλοκων καταστάσεων.
-Εφευρετικό και καινοτομικό πνεύμα.
-Οργανωτικότητα.
-Διάθεση ανάληψης κινδύνου και ρίσκου.
-Επίπεδα άγχους και πως εξωτερικεύται (σωματικά-ψυχοδυναμικά)
-Κουλτούρα-παραδοσιακές- οικογενειακές αξίες που τον συνοδεύουν ή και δεσμεύουν.
-Κοινωνικότητα.
Αυτές είναι κάποιες-ελάχιστες, απο τις ομάδες ενδιαφέροντος που στοχεύουν οι ομάδες επιλογής.
Ο λόγος που υπάρχει αυτή η πολυπλοκότητα , είναι διότι απο την φύση τους οι επιχειρήσεις ειδικών δυνάμεων είναι πολύπλοκες και απαιτητικές.
Μια μικρή ταξινόμηση αυτών περιλαμβάνει και τις παρακάτω αποστολές επιχειρήσεις:
-Στρατηγικής αναγνώρισης.
-Κοινωνικές υποθέσεις.
-Ανθρωπιστικές αποστολές.
-Ψυχολογικές επιχειρήσεις.
-Counter -drug operations.
-Αντιτρομοκρατίας.
-Ενίσχυσης εσωτερικής άμυνας φιλικών  ή ενδιαφέροντος κρατών.
Αυτό όπως γίνεται αντιληπτό απαιτεί χρόνο κατάλληλο προσωπικό και κυρίως στρατηγική βάθους.
Κυρίως όμως, καινοτόμο πνεύμα.
ΔΟΓΙΒΑΝΗΣ Γ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τεχνητος πνιγμος

Ο τεχνητος πνιγμος ειναι μια παλαιοτάτη τεχνικη ανακρισης-βασανισμου. Ο ανακρινομενος τοποθετειται με κλιση πανω σε μια στερεη επιφανεια , δενεται σφιχτα και εν συνεχεια τοποθετειται στο προσωπο του μια πετσετα . Η συνεχης ριψη νερου δημιουργει το φαινομενο που διακρινεται στην κατω δεξια μικρη φωτο . Αυτη η κατακλυση με νερο των κοιλοτητων του κεφαλιου που συνδεονται αμεσα με την διαδικασια της αναπνοης , προκαλει ασφυκτικο φαινομενο και οχι μονο (ταχυκαρδιες), τα οποια εχουν και ψυχολογικες προεκτασεις εφοσον το θυμα υποβληθει σε συνεχη διαδικασια τεχνητου πνιγμου. Μελετες εχουν δειξη οτι και μετα 10 χρονια απο την υποβολη στην διαδικασια του τεχνητου πνιγμου τα θυματα εμφανιζουν πλεον των ψυχολογικων επιπτωσεων  πονους στο κεφαλι και πνευμονικες -αναπνευστικες διαταραχες. Ο τεχνητος πνιγμος αποτελει κομματι της εκπαιδευσης των αμερικανικων ειδικων δυναμεων, ενω σαν τεχνικη βασανισμου και ανακρισης εχει χρησιμοποιηθει απο τους Γαλλους στην Αλγερια, τους Αγγλους στην β.Ιρλανδι

Κελεύω δεν σημαίνει μόνο .....προστάζω-διατάζω

Αν ανατρέξουμε στην ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ, στο λήμμα Κελευστής, θα διαβάσουμε το παρακάτω: Η λέξη «κελευστής» προέρχεται από το ρήμα κελεύω (προστάζω) . Αν στον ίδιο δικτυακό τόπο, ανατρέξουμε στο λήμμα Κελεύω, θα διαβάσουμε: 1.   Παροτρύνω-παρακινώ      2.   Διατάζω –παραγγέλλω     3.   Ζητώ-αξιώνω     4.   Παρακαλώ-ικετεύω Επιχειρώντας μια βαθύτερη προσέγγιση του όρου κελεύω και του αντίστοιχου βαθμού στο πολεμικό ναυτικό, Κελευστής, ανατρέχουμε, που αλλού;  στην αρχαία ελληνική γραμματεία και φυσικά στον Ξενοφώντα. Η Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου, συγγραφεύς και ερευνήτρια ναυτικής ιστορίας, στο βιβλίο της , ΛΕΞΙΚΟ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΟΡΩΝ  και  στο σχετικό λήμμα για τον Κελευστή, αναφέρει επικαλούμενη ως πηγή, το έργο του Ξενοφώντα (ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ 21,3) Οι μεν των κελευστών δύναται τοιαύτα λέγειν και ποιείν,ώστε ακονάν τας ψυχάς των ανθρώπων επί το εθελοντάς πονείν!!! Αφήνω την μετάφραση για τους αναγνώστες για  να ξεσκονίσουν επί τη ευκαιρί

στρατηγός Οικονομάκος Μιχαήλ +

Η ελληνική ιστορία βρίθει μυστικών και κεκαλυμμένων πτυχών. Μια από τις ελάχιστα γνωστές στο ευρύ κοινό είναι η ιστορία του αειμνήστου στρατηγού Οικονομάκου Μιχαήλ. Η πολεμική του συμμετοχή - δράση όπως και η επιτελική και διδακτική μεγάλη. Από την βόρειο Αφρική , τον ελληνικό εμφύλιο,την Κορέα,επιτελάρχης σε γερμανική τεθωρακισμένη μεραρχία στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, Κύπρο , 20η τεθωρακισμένη, σχολή πολέμου...... Ο αείμνηστος ήταν εκείνος ο οποίος εισηγήθηκε και ανέμενε με αναμμένες τις μηχανές των αρμάτων την κατάληψη του τουρκικού προγεφυρώματος στο Κάραγατς. Ο σκοπός αυτού του μικρού αφιερώματος είναι διτός¨ Αφενός η περιγραφή του σκηνικού για το Κάραγατς και αφετέρου η περιγραφή από το βιβλίο του στρατηγού, ένα από τα πολλά που έγραψε,ενός περιστατικού στον τομέα της βορείου Αφρικής από την γερμανική οπτική και ενδιαφέρον. Καραγατς. Η τουρκική απόβαση στην μεγαλόνησο καλά κρατεί. Ο Οικονομάκος διοικεί την 21 πρώτη τεθωρακισμένη ταξιαρχία, την οποία προωθεί στην