-Για κάθε στρατιώτη τραυματία χρειάζονται δύο άτομα να τον μεταφέρουν, οπότε με 30 περίπου τραυματιές η μισή σχεδόν μονάδα τέθηκε εκτός μάχης.
Σινά, πόλεμος 6 ημερών.
Ενα απο τα σημαντικότερα ζητήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι διοικήσεις στις γραμμές αντιπαράθεσης καθώς και στα μετόπισθεν είναι οι τραυματίες.
Απο την έγκαιρη περισυλλογή τους και τις πρώτες βοήθειες μέχρι την συνολική νοσοκομειακή περίθαλψη τους.
Η έγκαιρος περισυλλογή απο το πεδίο της μάχης είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του τραυματία καθώς και οι πρώτες βοήθειες προς αυτόν.
Η πλεόν καθοριστική παράμετρος για την περισυλλογή του τραυματία υπακούει σε έναν και μοναδικό κανόνα.
Που βρίσκετε ο τραυματίας ?
Πιο απλοικά, αν είναι ή δεν είναι αποκομένος απο τις φίλιες δυνάμεις.
Ενας αποκομένος τραυματίας π.χ ,λόγω ενεδρευτικής προσβολής και για να είναι εφικτή η περισυλλογή του οφείλει εφόσον είναι εφικτό να συνεχίσει την μάχη έτσι ώστε να μήν δημιουργήσει θύλακα , οποίος θα λειτουργήσει αποσυμπιεστικά προς την εχθρική τοποθεσία, στην προσπάθεια των φίλιων δυνάμεων να τον περισυλέξουν.
Ομως η μεγάλη μάχη θα δοθεί ουσιαστικά στην νοσοκομειακή μονάδα που θα αναλάβει την ολική θεραπεία και αποκατάσταση του.
Γίνετε αμέσως κατανοητό ότι το έργο των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού, ταυτόχρονα οι ανάγκες σε πρωτεύον και δευτερεύον νοσοκομειακό και υγειονομικο υλικό και εξοπλισμό τινάζονται στα ύψη.
Ο διεθνής Ερυθρός Σταυρός έχει αναγνωρίσει πολλές περιπτώσεις όπου ολόκληρα συστήματα υγείας κατέρρευσαν απο τον κακό προγραμματισμό της ειρηνικής περιόδου , την αδυναμία και κένο γνώσης και ειδικοτήτων να ανταπεξέλθουν σε αυξημένες και ασύμμετρες νοσοκομειακές απαιτήσεις και ανάγκες.
Η εκπαίδευση του στρατιωτικού προσωπικού, αλλά και των πολιτών είναι ζωτική.
Η πολιτεία οφείλει να οργανώσει και παρέχει πλήρες πακέτο εκμάθησης πρώτων βοηθειών που να ξεκινά απο το δημοτικό σχολείο.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου