Τα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 διατηρούν πολλά και μοναδικά μυστικά μεταξύ των οποίων είναι και η δολοφονία του Γεωργίου Καραΐσκάκη.
Οι υποθέσεις οι οποίες έχουν γίνει για τον ηθικό αυτουργό και τον εκτελεστή του Καραΐσκάκη είναι πολλές και διαφορετικές, σε κάποιες περιπτώσεις εμποτισμένες απο προσωπικά ελατήρια των ερμηνευτών της δολοφονίας του.
Εν τούτοις απο όλες τις ερμηνείες, εν πάσει περιπτώσει προσεγγίσεις του παρασκηνίου και προσκηνίου που συνοδεύουν την δολοφονία του, απουσιάζουν αναφορές τις οποίες βρίσκουμε, οι οποίες πιθανόν να προκαλούσαν μια διαφορετική προσέγγιση στην ερμηνεία της δολοφονίας του ήρωος, στην μεταφρασμένη απο τα αρχεία του Βατικανού εργασία του ακαδημαϊκού + Γεωργίου Ζώρα και με γενικό τίτλο:
ΕΓΓΡΑΦΑ ΑΡΧΕΙΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ
Ο σχετικός τόμος ο οποίος καλύπτει την χρονική περίοδο 1827-1828 και στις σελίδες αυτού 81η και 165η περιλαμβάνει δύο αναφορές του προξένου Βατικανού εν Κερκύρα με ημερομηνίες αντίστοιχα 22 Μαΐου 1827 και 25 Σεπτεμβρίου 1827 στις οποίες διαβάζουμε μεταξύ άλλων.
Πολιτικόν δελτίον Προξένου Κερκύρας
22 Μαΐου 1827
Οι Cochrane and Curch εξέθεσαν το σχέδιο τους στον στρατηγό Καραΐσκάκη ο οποίος υπετάχθη στην θέληση τους τονίζοντας ότι ...ούτως είχε πάντοτε νίκας επί των Τούρκων , επειδή βαθμιαίως τους εξασθένιζε και ουδέποτε είχε εκθέσει τους ανθρώπους του σε ανοικτό πεδίο εναντίων του εχθρού ο οποίος διέθετε ιππικόν.
Συνέστησε δε να γίνουν κρούσεις προς αποκοπή του εφοδιασμού του αντιπάλου μέχρι τελικής κάμψεως του!
Φαίνεται λοιπόν αναφέρει ο πρόξενος ότι αυτοί οι συλλογισμοί έδειχναν να κλονίζουν την στάση των ξένων στρατιωτικών.
Την 5η Μαΐου, ο Καραϊσκάκης τραυματίζεται , μεταφέρεται στην φρεγάτα “ Ελλάς ” και εκπνέει.
Καταλήγει δε η πλούσια αναφορά με το περιστατικό της 17ης Μαΐου κατά το οποίο τουρκική φρεγάτα απο το Βόλο συνοδεύουσα 8 πλοία διαφόρων εθνικοτήτων τα οποία μετέφεραν βοήθεια στον Κιουταχή, έρχονται αντιμέτωπα με το ελληνικό ατμόπλοιο “ΑΣΤΙΓΞ” το οποίο συλλαμβάνει την φρεγάτα και τα 5 εμπορικά πλοία καταστρέφοντας τα υπόλοιπα 3.
Η αναφορά της 25 Σεπτεμβρίου του 1827 είναι πλέον ενδιαφέρουσα, αφού αναφέρει οικογενειακά και της ιδιοσυγκρασίας στοιχεία του Κολοκοτρώνη που αφορούσαν και τον Καραΐσκάκη!
Πολιτικόν Δελτίον Προξένου Κερκύρας
25 Σεπτεμβρίου 1827
Στην μακροσκελή του αναφορά ο πρόξενος αναφέρεται στην συμμαχία και συνεργασία Κολοκοτρώνη, Μπουμπουλίνας, την οικογενειακή σύσφιξη που επήλθε με τον γάμο της κόρης της Μπουμπουλίνας με τον υιό του Κολοκοτρώνη Πάνο, την εξωσυζυγική σχέση της νύφης με τον ..νάρκισσο της Ελλάδος καπετάν Θεόδωρο Γρίβα, τον θάνατο του Πάνου, την εις γάμον κοινωνία της χήρας μετά του Γρίβα ….την προσχώρηση του Γρίβα στο στρατόπεδο του Καραΐσκάκη στο οποίον ο τελευταίος προσέφερε άσυλο και υποστήριξη και το οποίο ο ...Κολοκοτρώνης είχε πάρει βαρέως ορισθείς εκδίκηση!
Ο θάνατος του Καραΐσκάκη...συνεχίζει η αναφορά…. αφαίρεσε απο την έγνοια του Κολοκοτρώνη ενα σημαντικότατο αντίπαλο και πλέον ο Κολοκοτρώνης θεωρούσε ότι μπορούσε να ικανοποιήσει τα σχέδια του περι της μορφής της Ελλάδος αγνοών πλήρως την επιλογή του Καποδίστρια ως κυβερνήτη της Ελλάδος
Το αρχείο του Βατικανού περιέχει πολλά και αδιάσειστα στοιχεία για τους χρόνους της Ελληνικής επανάστασης και καλό είναι να τύχη της δέουσας σημασίας.
Φυσικά αυτές οι αναφορές δεν περιέχουν αποδείξεις για τον ηθικό αυτουργό και εκτελεστή του Καραΐσκάκη.
Εμπλουτίζουν όμως το ερευνητικό πεδίο διευρύνοντας τον στοχασμό και την μελέτη για την δολοφονία του.
Στο βιβλιοπωλείο της Ακαδημίας Αθηνών οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν πλούσια ιστορική και όχι μόνο βιβλιογραφία.
Dogivanis George
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου