Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Σοβιετική “ Ναυτική Δύναμη του Κράτους ” όπως την αντιγράφει ο Τουρκικός Επεκτατισμός -Αναθεωρητισμός

αεροφωτογραφία της τουρκικής στρατιωτικής βάσης στην Σομαλία

Κατά ένα παράδοξο τρόπο, η Τουρκία παρακολουθεί, υιοθετεί και αντιγράφει την Σοβιετική νοοτροπία στα της "ξηράς", τελευταίως δε με εξαιρετικά ποιοτικά και ποσοτικά άλματα και στα της θαλάσσιας παρουσίας- κυριαρχίας.
  
Η Σοβιετική Ένωση, γνώρισε τρία σταδία ναυτικής ανάπτυξης τα οποία χρονολογικά τοποθετούνται μεταξύ των ετών 1953 - 1960, το δεύτερο μεταξύ των ετών 1960-1968 και το τρίτο απο το 1968 μέχρι και την κατάρρευση της.

Αυτές οι τρεις διαφορετικές χρονικές περίοδοι, ουσιαστικά αντανακλούν την εσωτερική διαμάχη στους κόλπους της Σοβιετικής ηγεσίας όπως αυτή έγινε αντιληπτή την δεκαετία 1920-30 ανάμεσα στην "παλιά σχολή" που επιθυμούσε την δημιουργία ενός επιθετικού στόλου ανοιχτής θαλάσσης και της "νέας" που αρκείτο σε ενα ναυτικό  με αμυντικό- ακτοφυλακής προσανατολισμό ο οποίος και κυριάρχησε μέχρι το 1953, όποτε άρχισε και η μεταστροφή της αντίληψης περί την ναυτική ισχύ και παρουσία.

Χαρακτηριστικό της αντίληψης των Σοβιετικών περι την ναυτική ισχύ και παρουσία, ήταν το παρακάτω δημοσίευμα:

Με 28.000 μίλια υγρά σύνορα, πόσες κοινωνικές παροχές πρέπει να στερηθούμε για ...χάρη τους;

Οι Σοβιετικοί, απο νωρίς είχαν κάνει μια πετυχημένη διάγνωση σε σχέση με την αμερικανική ναυτική ισχύ και διαχείριση αυτής, κάτι που επιβεβαίωναν και οι ίδιοι οι Αμερικανοί δια στόματος Maxwell Taylor - New York 1960.

Οι ΗΠΑ είναι σε θέση να κερδίσουν
τον μεγάλο πόλεμο
αλλά είναι ανίκανες
να διασφαλίσουν
εδώ και εκεί την
μικρή ειρήνη!

Επομένως και για να μην μακρηγορούμε με την πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση, οι ΗΠΑ φέρουν μερίδιο "ευθύνης" στην διαμόρφωση του Σοβιετικού ναυτικού δόγματος και τον προσανατολισμό των ναυπηγήσεων του με έμφαση σε συγκεκριμένους τύπους πλοίων όπως ήταν τα αποβατικά,  τα υποβρύχια και τα πυραυλοφόρα.

Φυσικά, τα πυρηνικά αποτελούν ιδιαίτερη διάσταση η οποία δεν μπορεί να καλυφθεί απο το παρόν δοκίμιο.

Το 1975, έγινε μια μεγάλη άσκηση στον Ατλαντικό η οποία αποσκοπούσε στην δοκιμή της ικανότητας και δυνατότητας   διακοπής των επιχειρήσεων “Big-lift” απο τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη, εκ μέρους του Σοβιετικού στόλου.

Ταυτόχρονα, οι Σοβιετικοί επιθυμούσαν να προβάλλουν την ναυτική ισχύ τους η οποία είχε πλέον αποτρεπτική και επιθετική μορφή και υφή.

Όμως εκεί που οι Σοβιετικοί έδειξαν τις πραγματικές διαθέσεις τους για την νέα αντίληψη που διαμόρφωναν περί της εξουσίας των Ωκεανών και των κλειστών θαλασσών ήταν το σημείο, .... αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό διότι δείχνει σύμπλευση με τις ΗΠΑ, εκείνο όπου οι Σοβιετικοί αποκαλούν εξτρεμιστικές τις απόψεις χωρών του τρίτου κόσμου περι αναθεώρησης του δικαίου της θάλασσας το οποίο τις απέκοπτε απο τουλάχιστον ζωτικούς οικονομικούς πόρους των θαλασσών τους και εισηγείται, η Σοβιετική Ένωση, ότι η μόνο λύση σε αυτές τις απαιτήσεις είναι ο...άμεσος περιορισμός των χωρικών υδάτων!!!

Τουρκία

Εγκολπώνεται όλο και σε ευρύτερο κοινό το γεγονός ότι η ελληνική στρατιωτική ήττα στην Μικρά Ασία, απο ένα σημείο και μετά, οφείλεται στην εναπόθεση απο τον Κεμάλ του στρατιωτικού του σχεδιασμού στις αρχές του δόγματος Βαθέων Επιχειρήσεων που είχε εκπονηθεί απο τον Τριανταφύλλου, στα πλαίσια της Μπολσεβίκικης βοήθειας προς τον Κεμάλ.

Τον Τριανταφύλλου επικαλείται και ο Ζούκοφ για την συντριβή της Βέρμαχτ απο τον κόκκινο στρατό κατά την διάρκεια του Β.Π.Πολέμου.

Αν ανατρέξουμε στο αρχικό του κειμένου, βρίσκουμε ενδιαφέρουσες λέξεις όπως:
Υποβρύχια
Αποβατικά
Ναυτική ισχύ
Περιορισμός χωρικών υδάτων
Ναυτικές ασκήσεις μεγάλης έκτασης

Λέξεις στο νόημα των οποίων η τουρκική ηγεσία  δείχνει απεριόριστο ενδιαφέρον και τις μελετά σε όλα τα επίπεδα προτρέποντας σε:
Εγχώριες κατασκευές με έμφαση σε πλοία:
Μεταφοράς προσωπικού
Υποβρύχια
Σημειακής παροχής ισχύος
Ειδικού προορισμού - ανέλκυσης υποβρύχιων,
Επίδειξη σημαίας ανα τον κόσμο
Ασκήσεις σε μη αναμενόμενες περιοχές
Αντιτρομοκρατικές περιπολίες και ...εντός Ελληνικού θαλάσσιου χώρου
Κατασκευή βάσεων και υποδομών ναυτικής εξυπηρέτησης στην Αφρική...προς το παρόν τουλάχιστον
Διαχείριση λιμένων σε τρίτες χώρες με μακρόχρονες συμβάσεις

Η κατασκευή της Τουρκικής βάσης στην Σομαλία εχει ολοκληρωθεί
Ακολουθεί εν ολίγοις, με πιστότητα την πορεία ανάπτυξης του Σοβιετικού ναυτικού ενσωματώνοντας στον στόλο της του αυτού τύπου και σκοπιμότητας μονάδες με τον Σοβιετικό και ειδικότερα την μεθοδολογία των σταδίων 2 και 3.
 
Αυτό μεταξύ άλλων θα την βοηθήσει να πετύχει ενα τοπικό πλήγμα μεγάλης ισχύος το οποίο θα είναι δύσκολο να αντιμετωπισθεί απο την ημετέρα πλευρά αν δεν αλλάξει  η  νοοτροπία αντίληψης περι την εθνική άμυνα και ασφάλεια...λίαν συντόμως!
Πηγές για το κείμενο:
Η ναυτική δύναμη του κράτους. Μόσχα 1976
25 Συνέδριο ΚΚΣΕ
Γκέμπχαρτ και Σμολάσκι: Η μεταβολή του Σοβιετικού ναυτικού δόγματος, Στουτγκάρδη 1976 .    
 DOGIVANIS GEORGE

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κελεύω δεν σημαίνει μόνο .....προστάζω-διατάζω

Αν ανατρέξουμε στην ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ, στο λήμμα Κελευστής, θα διαβάσουμε το παρακάτω: Η λέξη «κελευστής» προέρχεται από το ρήμα κελεύω (προστάζω) . Αν στον ίδιο δικτυακό τόπο, ανατρέξουμε στο λήμμα Κελεύω, θα διαβάσουμε: 1.   Παροτρύνω-παρακινώ      2.   Διατάζω –παραγγέλλω     3.   Ζητώ-αξιώνω     4.   Παρακαλώ-ικετεύω Επιχειρώντας μια βαθύτερη προσέγγιση του όρου κελεύω και του αντίστοιχου βαθμού στο πολεμικό ναυτικό, Κελευστής, ανατρέχουμε, που αλλού;  στην αρχαία ελληνική γραμματεία και φυσικά στον Ξενοφώντα. Η Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου, συγγραφεύς και ερευνήτρια ναυτικής ιστορίας, στο βιβλίο της , ΛΕΞΙΚΟ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΟΡΩΝ  και  στο σχετικό λήμμα για τον Κελευστή, αναφέρει επικαλούμενη ως πηγή, το έργο του Ξενοφώντα (ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ 21,3) Οι μεν των κελευστών δύναται τοιαύτα λέγειν και ποιείν,ώστε ακονάν τας ψυχάς των ανθρώπων επί το εθελοντάς πονείν!!! Αφήνω την μετάφραση για τους αναγνώστες για  να ξεσκονίσουν επί τη ευκαιρί

Τεχνητος πνιγμος

Ο τεχνητος πνιγμος ειναι μια παλαιοτάτη τεχνικη ανακρισης-βασανισμου. Ο ανακρινομενος τοποθετειται με κλιση πανω σε μια στερεη επιφανεια , δενεται σφιχτα και εν συνεχεια τοποθετειται στο προσωπο του μια πετσετα . Η συνεχης ριψη νερου δημιουργει το φαινομενο που διακρινεται στην κατω δεξια μικρη φωτο . Αυτη η κατακλυση με νερο των κοιλοτητων του κεφαλιου που συνδεονται αμεσα με την διαδικασια της αναπνοης , προκαλει ασφυκτικο φαινομενο και οχι μονο (ταχυκαρδιες), τα οποια εχουν και ψυχολογικες προεκτασεις εφοσον το θυμα υποβληθει σε συνεχη διαδικασια τεχνητου πνιγμου. Μελετες εχουν δειξη οτι και μετα 10 χρονια απο την υποβολη στην διαδικασια του τεχνητου πνιγμου τα θυματα εμφανιζουν πλεον των ψυχολογικων επιπτωσεων  πονους στο κεφαλι και πνευμονικες -αναπνευστικες διαταραχες. Ο τεχνητος πνιγμος αποτελει κομματι της εκπαιδευσης των αμερικανικων ειδικων δυναμεων, ενω σαν τεχνικη βασανισμου και ανακρισης εχει χρησιμοποιηθει απο τους Γαλλους στην Αλγερια, τους Αγγλους στην β.Ιρλανδι

Ocean rig CRETE and AMORGOS

  The Ocean Rig Crete and Ocean Rig Amorgos will be the most advanced of Ocean Rig UDW's ultradeepwater drillships when delivered in 2018 and 2019.      Νέα μέλη στον στόλο της Ελληνικής                   εταιρείας                                           Ocean Rig Crete 7 th  Generation New integrated Design Deep Water Drillship. Ocean Rig TBN #1 is a new build and will be completed in Q1 2018. The rig is being built at Samsung Heavy Industries Shipyard in South Korea. The rig has dual activity capabilities and design for drilling operations in water depths up to 3650 meters (12000 feet). The rig is Dynamic Positioned, DP Class 3. Specifications GENERAL Unit name