Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι απειλές για την Κυπριακή εξορυκτική Οδύσσεια!

Leiv Eiriksson.
Ομάδα ακτιβιστών αναρριχάται στην εξέδρα LEIV EIRIKSSON στα ανοιχτά της Γροιλανδίας


Tο γεγονός ότι η Τουρκία έχει ενοχληθεί ιδιαιτέρως από τις διερευνητικές εργασίες στο οικόπεδο 11 της Κυπριακής AOZ είναι πασιφανές.

 Εν τούτοις, αυτή την στιγμή δέν είναι σε θέση  να έρθει σε ρήξη με την πετρελαϊκή κοινότητα.

Από την άλλη πλευρά, εταιρείες όπως η  TOTAL διαθέτουν έμπειρο προσωπικό Διαχείρισης Κρίσεων το οποίο έχει λειτουργήσει και λειτουργεί σε περιοχές του κόσμου όπου η επικινδυνότητα και οι προκλήσεις είναι μακράν των ευκαιριακών!

Για να γίνει κατανοητό αυτό θα πρέπει να αποσαφηνιστούν όροι όπως η κλίμακα επικινδυνότητας και οι μορφές επικινδυνότητας.

Η κλίμακα επικινδυνότητας περιλαμβάνει 5 κατηγορίες απειλών που σχετίζονται με την εγκληματικότητα και την τρομοκρατία στο θαλάσσιο περιβάλλον.
Αυτές οι κατηγορίες αναφέρονται ως:
Ευκαιριακή απειλή
Χαμηλού επιπέδου
Μεσαίου επιπέδου
Υψηλού επιπέδου
Τρομοκρατία

Το πρόβλημα με την κλίμακα επικινδυνότητας και την κατάταξη ενός περιστατικού σε αυτήν, είναι ότι το περιστατικό τοποθετείται στην αντίστοιχη κλίμακα όταν ολοκληρωθεί η εκδήλωση του αποκτώντας πλέον μια στατιστική αξία.

Στην πράξη, για την  μετάβαση από την κατάσταση ηρεμίας σε κατάσταση τρομοκρατίας μεσολαβούν ελάχιστα μικροδευτερόλεπτα έως δευτερόλεπτα, όσα χρειάζεται για να ενεργοποιηθεί ένας ηλεκτρικός πυροκροτητής ή ένα skiff να εμβολίσει το κύτος ενός πλοίου.

Τα παραδείγματα του USS COLE και των βομβιστών αυτοκτονίας είναι αντιπροσωπευτικά.
Αυτό σημαίνει ότι ένα περιστατικό μπορεί να αναρριχηθεί την κλίμακα επικινδυνότητας τάχιστα, αφήνοντας ανίκανο τον στόχο να αμυνθεί αν δεν είναι εκπαιδευμένος, στελεχωμένος και εξοπλισμένος να καλύπτει το σύνολο της κλίμακας.

Αυτό φυσικά απαιτεί επενδύσεις σε χρόνο, υλικά πάσης μορφής και φύσεως, πληροφορίες και βεβαίως ένα ικανό και ισχυρό μηχανισμό αξιολόγησης των απειλών ώστε να μπορεί η διοίκηση να λάβει έγκαιρες αποφάσεις.

Οι μορφές των απειλών και σε σχέση με την κλίμακα επικινδυνότητας στο θαλάσσιο περιβάλλον , μπορεί να έχουν ως πηγή το:

Λαθρεμπόριο
Μεταφορά σκλάβων
Μεταφορά ναρκωτικών
Μεταφορά όπλων
…………
Πειρατεία
Ομηρία
Τρομοκρατία

Στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου τα πλέον συχνά φαινόμενα είναι του λαθρεμπορίου, μεταφοράς ναρκωτικών/όπλων, σκλάβων και διακίνησης ανθρώπων.

Η πειρατεία και η τρομοκρατία μάλλον δεν υφίστανται, χωρίς να απουσιάζουν αποσπασματικά φαινόμενα.

Στην Ελλάδα, το τελευταίο περιστατικό πειρατείας εξελίχθηκε κατά την περίοδο των Ολυμπιακών αγώνων, περιστατικό το οποίο διαχειρίσθηκε με επιτυχία το Λιμενικό σώμα!!

Όμως και εν τέλει από τι κινδυνεύουν οι Κυπριακές γεωτρήσεις, μελλοντικά εξέδρες άντλησης ;

Η κυριότερη απειλή είναι η διάθεση και η οπτική της Τουρκίας σε σχέση με την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Η Τουρκία έχει τρεις, ορατές,  επιλογές επί αυτού.

Η πρώτη, είναι να εξαντλήσει κάθε μορφής ικανότητα και δυνατότητα της στον διπλωματικό τομέα.
Τόσο με τις πετρελαϊκές εταιρείες όσο και με κρατικές οντότητες που επηρεάζει και μπορούν να επηρεάσουν.

Η δεύτερη είναι να προχωρήσει σε πολεμικό επεισόδιο.

Η τρίτη επιλογή, είναι η εκπόνηση ενός μακροχρόνιου σχεδίου τρομοκρατικών ενεργειών στο σύνολο της Κυπριακής επικράτειας με έμφαση τις βάσεις εξυπηρέτησις των υπεράκτιων εγκαταστάσεων -λειτουργιών.

Το νέο δόγμα στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων
δεν περνά μέσα από την ποσότητα
άλλα από
την ποιότητα του κοιτάσματος /ων!!

Αυτό σημαίνει ότι αν ένα κοίτασμα είναι μεν τεράστιο αλλά απαιτεί περαιτέρω επενδύσεις για “βελτίωση του” τότε μάλλον δεν είναι και οικονομικά εκμεταλλεύσιμο .

Αν δε συνυπολογισθεί και το κόστος κατασκευής/συντήρησης των αγωγών, στην προκειμένη περίπτωση υποθαλάσσιων, τότε η απόφαση για την εξόρυξη του μάλλον δέν είναι απλή υπόθεση.
Εν κατακλείδι, οφείλεται ενδελεχής μελέτη όλων των παραμέτρων, απειλών / κινδύνων και όχι η εστίαση και μόνο στα τυχόν οικονομικά οφέλη από την εξόρυξη.

Επομένως, πριν οι εκατερωθεν πλευρές τραβήξουν στα άκρα, ας αναμένουν τα δεδομένα της γεώτρησης !

Η Τουρκία διεκδικεί ρόλο ναυτικής υπερδύναμης και δεν θα παραδοθεί ευκόλως.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραδοθεί ευκόλως η Κυπριακή και η Ελλαδική πλευρά!

Dogivanis George

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κελεύω δεν σημαίνει μόνο .....προστάζω-διατάζω

Αν ανατρέξουμε στην ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ, στο λήμμα Κελευστής, θα διαβάσουμε το παρακάτω: Η λέξη «κελευστής» προέρχεται από το ρήμα κελεύω (προστάζω) . Αν στον ίδιο δικτυακό τόπο, ανατρέξουμε στο λήμμα Κελεύω, θα διαβάσουμε: 1.   Παροτρύνω-παρακινώ      2.   Διατάζω –παραγγέλλω     3.   Ζητώ-αξιώνω     4.   Παρακαλώ-ικετεύω Επιχειρώντας μια βαθύτερη προσέγγιση του όρου κελεύω και του αντίστοιχου βαθμού στο πολεμικό ναυτικό, Κελευστής, ανατρέχουμε, που αλλού;  στην αρχαία ελληνική γραμματεία και φυσικά στον Ξενοφώντα. Η Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου, συγγραφεύς και ερευνήτρια ναυτικής ιστορίας, στο βιβλίο της , ΛΕΞΙΚΟ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΟΡΩΝ  και  στο σχετικό λήμμα για τον Κελευστή, αναφέρει επικαλούμενη ως πηγή, το έργο του Ξενοφώντα (ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ 21,3) Οι μεν των κελευστών δύναται τοιαύτα λέγειν και ποιείν,ώστε ακονάν τας ψυχάς των ανθρώπων επί το εθελοντάς πονείν!!! Αφήνω...

Τεχνητος πνιγμος

Ο τεχνητος πνιγμος ειναι μια παλαιοτάτη τεχνικη ανακρισης-βασανισμου. Ο ανακρινομενος τοποθετειται με κλιση πανω σε μια στερεη επιφανεια , δενεται σφιχτα και εν συνεχεια τοποθετειται στο προσωπο του μια πετσετα . Η συνεχης ριψη νερου δημιουργει το φαινομενο που διακρινεται στην κατω δεξια μικρη φωτο . Αυτη η κατακλυση με νερο των κοιλοτητων του κεφαλιου που συνδεονται αμεσα με την διαδικασια της αναπνοης , προκαλει ασφυκτικο φαινομενο και οχι μονο (ταχυκαρδιες), τα οποια εχουν και ψυχολογικες προεκτασεις εφοσον το θυμα υποβληθει σε συνεχη διαδικασια τεχνητου πνιγμου. Μελετες εχουν δειξη οτι και μετα 10 χρονια απο την υποβολη στην διαδικασια του τεχνητου πνιγμου τα θυματα εμφανιζουν πλεον των ψυχολογικων επιπτωσεων  πονους στο κεφαλι και πνευμονικες -αναπνευστικες διαταραχες. Ο τεχνητος πνιγμος αποτελει κομματι της εκπαιδευσης των αμερικανικων ειδικων δυναμεων, ενω σαν τεχνικη βασανισμου και ανακρισης εχει χρησιμοποιηθει απο τους Γαλλους στην Αλγερια, τους Αγγλους στην β.Ιρλ...

Ocean rig CRETE and AMORGOS

  The Ocean Rig Crete and Ocean Rig Amorgos will be the most advanced of Ocean Rig UDW's ultradeepwater drillships when delivered in 2018 and 2019.      Νέα μέλη στον στόλο της Ελληνικής                   εταιρείας                                           Ocean Rig Crete 7 th  Generation New integrated Design Deep Water Drillship. Ocean Rig TBN #1 is a new build and will be completed in Q1 2018. The rig is being built at Samsung Heavy Industries Shipyard in South Korea. The rig has dual activity capabilities and design for drilling operations in water depths up to 3650 meters (12000 feet). The rig is Dynamic Positioned, DP Class 3. ...