Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο ρόλος της Στρατονομίας στην μεθόριο


απόσπασμα από εγχειρίδιο Στρατιωτικής Αστυνομίας κράτους μέλους του ΝΑΤΟ

Καθώς οι ημέρες τρέχουν όπως ορίζει ο φυσικός ηγέτης αυτών, ο πανδαμάτωρ χρόνος, όλα και περισσότερα κενά αναδεικνύονται στην λειτουργία του κράτους εξαιτίας του προβλήματος με την κράτηση των δύο Ελλήνων αξιωματικών στην Αδριανούπολη.

Είναι ευκαιρία μοναδική για το Ελληνικό κράτος και ειδικά τις Ένοπλες Δυνάμεις αυτού να αντιληφθεί αυτά τα κενά, να τα μελετήσει και φυσικά καλύψει.

Ένα από τα κενά αυτά και σύμφωνα με την διεθνή πρακτική αναφέρεται στην συμμετοχή και συμβολή της Στρατονομίας στην διασφάλιση και εξασφάλιση καθημερινών ενεργειών του προσωπικού μονάδων προκαλύψεως.

Η "αδιαφορία" για τον αντίπαλο και η εξοικείωση με το "σύνηθες" είναι το καταστρεπτικότερον στοιχείον που έχει εμποτίσει τον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το γεγονός και μόνο ότι η περιοχή του Έβρου στην οποίαν έλαβε χώρα το περιστατικό της σύλληψης είναι μια περιοχή και με βαρύ εγκληματικό προφίλ, λαθρεμπόριο - μετανάστευση, έπρεπε να είχε κινητοποιήσει τις Στρατονομικές αρχές από ετών, τουλάχιστον για την παρακολούθηση, αξιολόγηση και εκτίμηση της περιοχής σε καθημερινή βάση τη βοηθεία ειδικών αναλυτικών εργαλείων τα οποία εξάλλου είναι διαθέσιμα από το ΝΑΤΟ στο οποίο ο Ελληνικός στρατός είναι μέλος από δεκαετιών!

Είναι γνωστό ότι επί κυβερνήσεως Καραμανλή η ΕΥΠ είχε εφοδιασθεί με σύστημα παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο της συνοριακής γραμμής το οποίο δεν λειτούργησε λόγω αλλαγής κυβερνήσεως και αλλαγής πολιτικής στο ζήτημα των συνόρων!

Το δε σύστημα απαξιώθηκε, έχει πλέον λεηλατηθεί και η Ελλάδα υποχρεώθηκε να επιστρέψει στην Ε.Ε το ποσόν της χρηματοδοτήσεως του!!

Εν κατακλείδι, κανένα περίπολο, καμία δραστηριότητα δεν μπορεί να εκτελείται χωρίς την προηγούμενη προετοιμασία και ενημέρωση των εμπλεκομένων με το σύνολο των διαθεσίμων πληροφοριών καθώς και την απαραίτητη υποστήριξη ειδικά σε περιοχές που εμφανίζουν ακόμα και αποχρώσες ενδείξεις επικινδυνότητας!

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μεταξύ άλλων μπορούν να ανατρέξουν στο :
Crime analysis: from  first report to final arrest
Steven Gottlieb 1998


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τεχνητος πνιγμος

Ο τεχνητος πνιγμος ειναι μια παλαιοτάτη τεχνικη ανακρισης-βασανισμου. Ο ανακρινομενος τοποθετειται με κλιση πανω σε μια στερεη επιφανεια , δενεται σφιχτα και εν συνεχεια τοποθετειται στο προσωπο του μια πετσετα . Η συνεχης ριψη νερου δημιουργει το φαινομενο που διακρινεται στην κατω δεξια μικρη φωτο . Αυτη η κατακλυση με νερο των κοιλοτητων του κεφαλιου που συνδεονται αμεσα με την διαδικασια της αναπνοης , προκαλει ασφυκτικο φαινομενο και οχι μονο (ταχυκαρδιες), τα οποια εχουν και ψυχολογικες προεκτασεις εφοσον το θυμα υποβληθει σε συνεχη διαδικασια τεχνητου πνιγμου. Μελετες εχουν δειξη οτι και μετα 10 χρονια απο την υποβολη στην διαδικασια του τεχνητου πνιγμου τα θυματα εμφανιζουν πλεον των ψυχολογικων επιπτωσεων  πονους στο κεφαλι και πνευμονικες -αναπνευστικες διαταραχες. Ο τεχνητος πνιγμος αποτελει κομματι της εκπαιδευσης των αμερικανικων ειδικων δυναμεων, ενω σαν τεχνικη βασανισμου και ανακρισης εχει χρησιμοποιηθει απο τους Γαλλους στην Αλγερια, τους Αγγλους στην β.Ιρλανδι

Κελεύω δεν σημαίνει μόνο .....προστάζω-διατάζω

Αν ανατρέξουμε στην ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ, στο λήμμα Κελευστής, θα διαβάσουμε το παρακάτω: Η λέξη «κελευστής» προέρχεται από το ρήμα κελεύω (προστάζω) . Αν στον ίδιο δικτυακό τόπο, ανατρέξουμε στο λήμμα Κελεύω, θα διαβάσουμε: 1.   Παροτρύνω-παρακινώ      2.   Διατάζω –παραγγέλλω     3.   Ζητώ-αξιώνω     4.   Παρακαλώ-ικετεύω Επιχειρώντας μια βαθύτερη προσέγγιση του όρου κελεύω και του αντίστοιχου βαθμού στο πολεμικό ναυτικό, Κελευστής, ανατρέχουμε, που αλλού;  στην αρχαία ελληνική γραμματεία και φυσικά στον Ξενοφώντα. Η Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου, συγγραφεύς και ερευνήτρια ναυτικής ιστορίας, στο βιβλίο της , ΛΕΞΙΚΟ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΟΡΩΝ  και  στο σχετικό λήμμα για τον Κελευστή, αναφέρει επικαλούμενη ως πηγή, το έργο του Ξενοφώντα (ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ 21,3) Οι μεν των κελευστών δύναται τοιαύτα λέγειν και ποιείν,ώστε ακονάν τας ψυχάς των ανθρώπων επί το εθελοντάς πονείν!!! Αφήνω την μετάφραση για τους αναγνώστες για  να ξεσκονίσουν επί τη ευκαιρί

στρατηγός Οικονομάκος Μιχαήλ +

Η ελληνική ιστορία βρίθει μυστικών και κεκαλυμμένων πτυχών. Μια από τις ελάχιστα γνωστές στο ευρύ κοινό είναι η ιστορία του αειμνήστου στρατηγού Οικονομάκου Μιχαήλ. Η πολεμική του συμμετοχή - δράση όπως και η επιτελική και διδακτική μεγάλη. Από την βόρειο Αφρική , τον ελληνικό εμφύλιο,την Κορέα,επιτελάρχης σε γερμανική τεθωρακισμένη μεραρχία στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, Κύπρο , 20η τεθωρακισμένη, σχολή πολέμου...... Ο αείμνηστος ήταν εκείνος ο οποίος εισηγήθηκε και ανέμενε με αναμμένες τις μηχανές των αρμάτων την κατάληψη του τουρκικού προγεφυρώματος στο Κάραγατς. Ο σκοπός αυτού του μικρού αφιερώματος είναι διτός¨ Αφενός η περιγραφή του σκηνικού για το Κάραγατς και αφετέρου η περιγραφή από το βιβλίο του στρατηγού, ένα από τα πολλά που έγραψε,ενός περιστατικού στον τομέα της βορείου Αφρικής από την γερμανική οπτική και ενδιαφέρον. Καραγατς. Η τουρκική απόβαση στην μεγαλόνησο καλά κρατεί. Ο Οικονομάκος διοικεί την 21 πρώτη τεθωρακισμένη ταξιαρχία, την οποία προωθεί στην