Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ελληνική Στρατιωτική Δικαιοσύνη: Εν αναμονή συνδρομή της!



Πριν μερικές ημέρες η Ελληνική κοινωνία υπέστη ψυχρολουσία εξαιτίας της ανακοίνωσης σύλληψης δύο Ελλήνων αξιωματικών από Τουρκική στρατιωτική περίπολο στον συνοριακό τομέα του Έβρου.

Από την στιγμή εκείνη και μέχρι σήμερα που γράφονται αυτές οι γραμμές ακούσθηκαν από επίσημα και ανεπίσημα χείλη και οι λέξεις όροι, ομηρία, απαγωγή, αιχμαλωσία.

Ασφαλώς η δυναμική των λέξεων είναι τεραστία, ενώ τα νοήματα που μεταφέρουν πολλαπλασιάζονται μετατρεπόμενα κυρίως σε συναισθήματα και επιθυμίες και λιγότερο σε ψύχραιμες εκτιμήσεις και αποφάσεις.

Ακούσθηκαν πολλές και διάφορες εκτιμήσεις από το σύνολο των πολιτών οι οποίες αντικατοπτρίζουν το γνωστικό και αντιληπτικό πεδίο εκάστου.

Η χώρα, την συνδρομή των πολιτών και των πολιτικών της μετατράπηκε σε ένα τεράστιο πάνελ ιδεοκαταιγισμού, brainstorming,προσπαθώντας ο καθένας με την δική του οπτική να ικανοποιήσει το μαθηματικό θέσφατο 1+1=2.

Όμως οι ανθρώπινες σχέσεις, συνεργασίες, αντιπαλότητες, δεν στηρίζονται σε μαθηματικές έννοιες αλλά είναι αποτέλεσμα επικοινωνιακών τακτικών, διεργασιών και μοντέλων.

Αφορμή για αυτήν την τοποθέτηση δεν ήταν η σύλληψη, ομηρία, απαγωγή, των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και η κράτηση τους σε ...Σωφρονιστικό Κατάστημα Υψίστης Ασφαλείας στην περιοχή Ανδριανουπόλεως.

Να σωφρονιστούν απο τί άραγε;

                                Η αφορμή δόθηκε από την ανάγνωση της βραβευμένης μελέτης του
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Ι. ΒΑΘΙΩΤΗ Λέκτορος Ποινικού ∆ικαίου Νομικής Σχολής ∆.Π.Θ. η οποία έχει τον τίτλο:
Ποινική ευθύνη για την κατάρριψη επιβατηγού αεροσκάφους που έχει καταληφθεί από τρομοκράτες
(“περίπτωση renegade”)

Η περίπτωση με το επιβατικό αεροσκάφος της εταιρείας HELIOS το οποίο τελικά συνετρίβην στην περιοχή Γραμματικού, είχε προκαλέσει επίσης λόγω της πρωτοτυπίας το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης η οποία είχε τοποθετηθεί ποικιλοτρόπως για το περιστατικό.

Όπως γράφει η βραβευθείσα μελέτη μέχρι και την ημέρα την οποία ολοκληρώθηκε η συγγραφή της, το νομικό μας σύστημα δεν έχει προνοήσει για να καλύψει παρόμοιο περιστατικό στο μέλλον!

Το περιστατικό με την σύλληψη, απαγωγή, ομηρία, κράτηση και ...."σωφρονισμό" των δύο Ελλήνων αξιωματικών είναι ομοίως μια ιδιάζουσα, πρωτόγνωρη κατάσταση εν καιρώ ειρήνης ανάμεσα σε όμορα και σύμμαχα κράτη.

Ήταν έτοιμο το Ελληνικό Νομικό σύστημα να αντιμετωπίσει ανάλογο περιστατικό;
Ήταν έτοιμες οι Ένοπλες δυνάμεις να αντιμετωπίσουν ανάλογο περιστατικό;
Είναι επικίνδυνο να αφεθεί στους πολιτικούς να διαχειρισθούν το πρόβλημα χωρίς την απαραίτητη συνδρομή, αν όχι άμεση εμπλοκή της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης και την γνώση που κατέχει ;
Έχει αξιολογήσει η Ελληνική πολιτική ηγεσία την θέση που κατέχει, τον βαθμό εκτίμησης στην Τουρκική στρατιωτική και πολιτική ηγεσία για να διαχειρισθεί ένα τόσο σημαντικό περιστατικό, ουσιαστικά μια στρατιωτική κρίση;

Μελετήστε με προσοχή την βραβευθείσα μελέτη και θα διαπιστώσετε τα διλήμματα τα οποία καλείται να διαχειρισθεί μια πολιτική και στρατιωτική ηγεσία και τα οποία μάλλον δεν είναι σε θέση να κάνει η υφιστάμενη.
Για τους ενδιαφερόμενους:
www.militaryjustice.gr/athra/piniki%20efthini%20kata%20politikou.pdf

Υ.Γ
Σύμφωνα με τον κοινωνιολόγο Κωνσταντίνο Τσουκαλά:
Η ειρωνεία της Ιστορίας επαναλαμβάνεται για μία ακόμη φορά.
Αντίθετες και αντικριστές αναγνώσεις του μέλλοντος ουσιαστικά αναδεικνύουν την ανεπάρκεια
αφετηριακών αξιών και επιλογών οι οποίες οδηγούν σε εσφαλμένες εκτιμήσεις-αποφάσεις σε 
αντίθεση με την εικόνα του οργανικά διανοούμενου που έλκεται από την οργάνωση κουλτούρας
 συμπληρώνοντας την πολιτική και οικονομική μελέτη του υπό εξέταση συστήματος-κράτους.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κελεύω δεν σημαίνει μόνο .....προστάζω-διατάζω

Αν ανατρέξουμε στην ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ, στο λήμμα Κελευστής, θα διαβάσουμε το παρακάτω: Η λέξη «κελευστής» προέρχεται από το ρήμα κελεύω (προστάζω) . Αν στον ίδιο δικτυακό τόπο, ανατρέξουμε στο λήμμα Κελεύω, θα διαβάσουμε: 1.   Παροτρύνω-παρακινώ      2.   Διατάζω –παραγγέλλω     3.   Ζητώ-αξιώνω     4.   Παρακαλώ-ικετεύω Επιχειρώντας μια βαθύτερη προσέγγιση του όρου κελεύω και του αντίστοιχου βαθμού στο πολεμικό ναυτικό, Κελευστής, ανατρέχουμε, που αλλού;  στην αρχαία ελληνική γραμματεία και φυσικά στον Ξενοφώντα. Η Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου, συγγραφεύς και ερευνήτρια ναυτικής ιστορίας, στο βιβλίο της , ΛΕΞΙΚΟ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΟΡΩΝ  και  στο σχετικό λήμμα για τον Κελευστή, αναφέρει επικαλούμενη ως πηγή, το έργο του Ξενοφώντα (ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ 21,3) Οι μεν των κελευστών δύναται τοιαύτα λέγειν και ποιείν,ώστε ακονάν τας ψυχάς των ανθρώπων επί το εθελοντάς πονείν!!! Αφήνω...

Τεχνητος πνιγμος

Ο τεχνητος πνιγμος ειναι μια παλαιοτάτη τεχνικη ανακρισης-βασανισμου. Ο ανακρινομενος τοποθετειται με κλιση πανω σε μια στερεη επιφανεια , δενεται σφιχτα και εν συνεχεια τοποθετειται στο προσωπο του μια πετσετα . Η συνεχης ριψη νερου δημιουργει το φαινομενο που διακρινεται στην κατω δεξια μικρη φωτο . Αυτη η κατακλυση με νερο των κοιλοτητων του κεφαλιου που συνδεονται αμεσα με την διαδικασια της αναπνοης , προκαλει ασφυκτικο φαινομενο και οχι μονο (ταχυκαρδιες), τα οποια εχουν και ψυχολογικες προεκτασεις εφοσον το θυμα υποβληθει σε συνεχη διαδικασια τεχνητου πνιγμου. Μελετες εχουν δειξη οτι και μετα 10 χρονια απο την υποβολη στην διαδικασια του τεχνητου πνιγμου τα θυματα εμφανιζουν πλεον των ψυχολογικων επιπτωσεων  πονους στο κεφαλι και πνευμονικες -αναπνευστικες διαταραχες. Ο τεχνητος πνιγμος αποτελει κομματι της εκπαιδευσης των αμερικανικων ειδικων δυναμεων, ενω σαν τεχνικη βασανισμου και ανακρισης εχει χρησιμοποιηθει απο τους Γαλλους στην Αλγερια, τους Αγγλους στην β.Ιρλ...

Ocean rig CRETE and AMORGOS

  The Ocean Rig Crete and Ocean Rig Amorgos will be the most advanced of Ocean Rig UDW's ultradeepwater drillships when delivered in 2018 and 2019.      Νέα μέλη στον στόλο της Ελληνικής                   εταιρείας                                           Ocean Rig Crete 7 th  Generation New integrated Design Deep Water Drillship. Ocean Rig TBN #1 is a new build and will be completed in Q1 2018. The rig is being built at Samsung Heavy Industries Shipyard in South Korea. The rig has dual activity capabilities and design for drilling operations in water depths up to 3650 meters (12000 feet). The rig is Dynamic Positioned, DP Class 3. ...