Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Παλαιές,δοκιμασμένες και αποτελεσματικές, στρατιωτικές τεχνικές!



Σήμερα η πλειοψηφία των στρατιωτικών τμημάτων ανα τον κόσμο εκπαιδεύεται σε βολές που δεν ξεπερνούν τα 300 μέτρα.

Σε αντίθεση με αυτήν την πραγματικότητα, οι τυφεκιοφόροι του πρώτου και δευτέρου παγκοσμίου πολέμου είχαν στην διάθεση τους σκοπευτικά τα οποία έφταναν σε κάποιες περιπτώσεις τις 2000 υάρδες, περίπου 1800 μέτρα.

Η αντικατάσταση του οπλισμού επέφερε, δυστυχώς, μεταβολές στην εκπαίδευση η οποία πληρώθηκε με βαρύ τίμημα στους τελευταίους πολέμους.

Για παράδειγμα, στον Ελληνικό Στρατό, το πρόγραμμα εκπαίδευσης στις βολές είχε σαφή διάκριση και χρονική εμβέλεια σε συνάρτηση με την 

βλητική αξία του όπλου,
την πρακτική του ταχυβολία,
την ευστάθεια
και την
ευκινησία της τροχίας και ευκαμψία των πυρών του.

Η αποτελεσματική χρήση του όπλου ήταν σε άμεση συνάρτηση με την φυσική κατάσταση και αντιληπτική ικανότητα του μαχητή με το αντικείμενο της εκτίμησης αποστάσεων να κατέχει κυρίαρχη θέση στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Η εμπειρία του Β'Π.Π ' βάρυνε καθοριστικά στο μοντέλο εκπαίδευσης τυφεκιοφόρου ενω αυτή η οποία αποκτήθηκε απο τον Ελληνικό εμφύλιο και ή συμμετοχή της χώρας στον Κορεατικό εμφύλιο, βοήθησε στην δημιουργεία ενός εκπαιδευτικού πλαισίου το οποίο ενώ πλέον δεν υφίσταται στον Ελληνικό στρατό,το συναντάμαι είτε αυτούσιο είτε με μερικές τροποποιήσεις σε ξένα στρατεύματα.

Ενα απο τα σημαντικότερα στοιχεία εκείνου του μοντέλου, το οποίο απέδωσε τέλεια στο Ελληνικό φυσικό τοπίο ήταν η συγκρότηση και ο οπλισμός της ομάδος μάχης.

Εκείνη η ομάδα μπορούσε να ικανοποιήσει κάθε μορφής τακτική απαίτηση και πρόκληση, παρέχωντας ευκινησία και ευλυγισία στο σύνολο του στρατιωτικού σχηματισμού και την διοίκηση αυτού.

Ιδιάιτερη μέριμνα εδίδετο σε πυρά καθήλωσης, συγκεντρωτικά, διασπαστικά, με την ξιφολόγχη εφ' όπλου, 
ενω αποφεύγετο ρητώς η εκπαίδευση σε πεδία βολής και αν αυτή ελάμβανε χώρα εντός αυτών, δεν επιτρέπονταν η εκτέλεση βολών απο συγκεκριμένες αποστάσεις!
Οι στόχοι απαγορεύονταν να είναι ευκόλως ορατοί και αυτό βοηθούσε στην εξάσκηση της παρατήρησης / αντίληψης και ανταπόκρισης στον αιφνιδιασμό.

Εχει ιδιάιτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι η κατα την διάρκεια της εκπαίδευσης στις βολές, αυτή γινόνταν σε κινητούς στόχους με διαφορετικές ταχύτητες και χρόνους έκθεσης του στόχου, ενώ εδίνετο ιδιαίτερη βαρύτητα για τον χρόνο έκθεσης του βάλλοντος σε εχθρικά πυρά.

Στην εκπαίδευση για παράδειγμα για επιθετικές ενέργειες οι βολές γινόνταν σε αποστάσεις των 400 μέτρων και το μεσοδιάστημα ο μαχητής καλείτο να το καλύψει με πύρ και κίνηση.
(Εγχειρίδιο Μάχης Ελληνικού στρατού 1946).

Το γεγονός οτι το μοντέλο αυτό εγκαταλείφθηκε απο τον Ελληνικό στρατό δεν αποτελεί μοναδικό παράδειγμα.

Το 1952, η Σοβιετική Ένωση έκλεισε σχεδόν όλα τα σχολεία εκπαίδευσης ελεύθερων σκοπευτών διατηρώντας μόνο αυτά των ακροβολιστών.

Η εκπαίδευση στην Ελεύθερη σκόπευση, στην βασική της μορφή, παρέχετο μόνο στην KGB και κάποιες ειδικές μονάδες.

Ο Σοβιετικός στρατός υιοθέτησε το DRAGUNOV 7.62X54mm το 1963 χωρίς όμως αυτή η αναβάθμιση υλικού να επαναφέρει την ουσιαστική εκπαίδευση Ελεύθερου σκοπευτού.

Μέχρι το 1984, οι στόχοι των σοβιετικών ελευθέρων σκοπευτών ήταν προκεχωρημένοι παρατηρητές, εικονολήπτες πεδίου, χειριστές αντιαρματικών, χαμηλά ιπρτάμενα ελικόπτερα και αντίπαλοι ακροβολιστές.

Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν ανέδειξε την μετριότητα της παρεχωμένης εκπαίδευσης και το 1987 θεωρείται μεταβατική χρονία για την Ελεύθερη σκόπευση στην Σοβιετική Ένωση.

Οι δύο Τσετσενικοί πόλεμοι ανέδειξαν πλήρως το πρόβλημα στα κενά της εκπαίδευσης των Ελευθέρων Σκοπευτών και χάρις στο γεγονός ότι οι Ρώσοι απέκτησαν ενα Τσετσένικο σημειωματάρειο στο οποίο περιγράφονταν η 

σύνθεση, οι τακτικές και η νοοτροπία των Τσετσένων Ελεύθερων Σκοπευτών, οι Ρώσοι το υιοθέτησαν πλήρως και ξεκίνησαν να στήνουν αντίστοιχο μοντέλο εκπαίδευσης και στρατολόγησης το οποίο μέχρι σήμερα θεωρείται το φονικότερο μοντέλο παγκοσμίως.

Βλέπουμε λοιπόν ότι ο Σοβιετικός και μετέπειτα Ρωσικός στρατός πλήρωσε βαρύ τίμημα με το να παραγκωνίσει παλαιές αλλα αποτελεσματικές τεχνικές και τακτικές.

Μήπως είναι καιρός για τον Ελληνικό στρατό να επανέλθει στο παλαιό δοκιμασμένο και επιτυχημένο εκπαιδευτικό μοντέλο ;

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κελεύω δεν σημαίνει μόνο .....προστάζω-διατάζω

Αν ανατρέξουμε στην ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ, στο λήμμα Κελευστής, θα διαβάσουμε το παρακάτω: Η λέξη «κελευστής» προέρχεται από το ρήμα κελεύω (προστάζω) . Αν στον ίδιο δικτυακό τόπο, ανατρέξουμε στο λήμμα Κελεύω, θα διαβάσουμε: 1.   Παροτρύνω-παρακινώ      2.   Διατάζω –παραγγέλλω     3.   Ζητώ-αξιώνω     4.   Παρακαλώ-ικετεύω Επιχειρώντας μια βαθύτερη προσέγγιση του όρου κελεύω και του αντίστοιχου βαθμού στο πολεμικό ναυτικό, Κελευστής, ανατρέχουμε, που αλλού;  στην αρχαία ελληνική γραμματεία και φυσικά στον Ξενοφώντα. Η Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου, συγγραφεύς και ερευνήτρια ναυτικής ιστορίας, στο βιβλίο της , ΛΕΞΙΚΟ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΟΡΩΝ  και  στο σχετικό λήμμα για τον Κελευστή, αναφέρει επικαλούμενη ως πηγή, το έργο του Ξενοφώντα (ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ 21,3) Οι μεν των κελευστών δύναται τοιαύτα λέγειν και ποιείν,ώστε ακονάν τας ψυχάς των ανθρώπων επί το εθελοντάς πονείν!!! Αφήνω...

Τεχνητος πνιγμος

Ο τεχνητος πνιγμος ειναι μια παλαιοτάτη τεχνικη ανακρισης-βασανισμου. Ο ανακρινομενος τοποθετειται με κλιση πανω σε μια στερεη επιφανεια , δενεται σφιχτα και εν συνεχεια τοποθετειται στο προσωπο του μια πετσετα . Η συνεχης ριψη νερου δημιουργει το φαινομενο που διακρινεται στην κατω δεξια μικρη φωτο . Αυτη η κατακλυση με νερο των κοιλοτητων του κεφαλιου που συνδεονται αμεσα με την διαδικασια της αναπνοης , προκαλει ασφυκτικο φαινομενο και οχι μονο (ταχυκαρδιες), τα οποια εχουν και ψυχολογικες προεκτασεις εφοσον το θυμα υποβληθει σε συνεχη διαδικασια τεχνητου πνιγμου. Μελετες εχουν δειξη οτι και μετα 10 χρονια απο την υποβολη στην διαδικασια του τεχνητου πνιγμου τα θυματα εμφανιζουν πλεον των ψυχολογικων επιπτωσεων  πονους στο κεφαλι και πνευμονικες -αναπνευστικες διαταραχες. Ο τεχνητος πνιγμος αποτελει κομματι της εκπαιδευσης των αμερικανικων ειδικων δυναμεων, ενω σαν τεχνικη βασανισμου και ανακρισης εχει χρησιμοποιηθει απο τους Γαλλους στην Αλγερια, τους Αγγλους στην β.Ιρλ...

Ocean rig CRETE and AMORGOS

  The Ocean Rig Crete and Ocean Rig Amorgos will be the most advanced of Ocean Rig UDW's ultradeepwater drillships when delivered in 2018 and 2019.      Νέα μέλη στον στόλο της Ελληνικής                   εταιρείας                                           Ocean Rig Crete 7 th  Generation New integrated Design Deep Water Drillship. Ocean Rig TBN #1 is a new build and will be completed in Q1 2018. The rig is being built at Samsung Heavy Industries Shipyard in South Korea. The rig has dual activity capabilities and design for drilling operations in water depths up to 3650 meters (12000 feet). The rig is Dynamic Positioned, DP Class 3. ...