Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Στρατιωτική Γεωγραφία : Κοιλάδα Αξιού και Υψίπεδον Κοσσυφοπεδίου

Χαρακτηριστική έκδοση του Ελληνικού Στρατού 

Οι στρατιωτικοί, πέραν της τυπικής εκπαιδεύσεως στην χρήση και διαχείριση οπλομηχανημάτων και της διεκπεραίωσης της μάχης, καλούνται από κάποιο χρονικό σημείο και μετά όπου έχει ωριμάσει η στρατιωτική τους εμπειρία επί του πεδίου, να εισέλθουν και ασχοληθούν με τα άδυτα της επονομαζομένης στρατιωτικής γεωγραφίας, της τόσο απαραίτητης για την σύλληψη , σχεδιασμό, προετοιμασία και εκτέλεση στρατιωτικών επιχειρήσεων πάσης μορφής και φύσεως.

Εν τούτοις, η μελέτη της στρατιωτικής γεωγραφίας δεν πρέπει να περιορίζεται και μόνο στο υπάρχων υλικό αλλά και στο παλαιότερο  το οποίο είτε έχει τροποποιηθεί ή παραγκωνισθεί.

Οι εξελίξεις στο "Μακεδονικό" καθιστούν αναγκαία την εξέταση αυτής της γεωγραφικής ενότητας μέσα στο ευρύτερο στρατιωτικό γεωγραφικό πλαίσιο στο οποίο περικλείεται και το οποίο ονομάζεται Κοιλάς Αξιού - Υψίπεδον Κοσσυφοπεδίου.

Τα όρια αυτής της γεωγραφικής ενότητας ορίζονται ως παρακάτω:

Πρός Βορράν:
Η οροσειρά Μόκρα Γκόρα - Ρογκοζίνα Πλανίνα - Κοπάονικ - Ράνταν Πλανίνα

Ανατολικά:
Απο τα όρη, Κουκαβίτσα - Τσεμερνικ - Οσογκόφσκα - Ογκραζεστντεν -Κρούσια.

Δυτικά:
Απο την όρη, Κοπριβνικ - Παστρικ - Κοριντικ - Ρουντόσκα - Μπουκοβικ - Μπαμπουνα - Σελεσκα - Βορας - Βερμιον - Ολυμπος.

Πρός Νότον:
Αιγαίον Πέλαγος

Η γεωμορφολογία της περιοχής είναι πλουσιοτάτη, στενωποί -διαβάσεις -ποτάμια συστήματα - Λίμνες - Ακτογραμμή - Πεδιάδες -Λεκανοπέδια ...

Στρατιωτική αξία

Α.
Το υψίπεδον του Κοσσυφοπεδίου παρέχει στόν κατέχοντα αυτό την δυνατότητα ταχείας συγκέντρωσης , ανάπτυξης και ενέργειας μεγάλων στρατιωτικών σχηματισμών.
Ο λιμένας Θεσσαλονίκης στην περίπτωση αυτή παίζει καθοριστικό ρόλο.

Β.
Αν και το υψίπεδο είναι σε γενικές γραμμές ομαλόν και διευκολύνει  κινήσεις αρμάτων η πληθώρα διαβάσεων και στενωπών του προσδίδει και αντιαρματικό χαρακτήρα.

Γ.
Η κατοχή του υψιπέδου από φιλικές ή ουδέτερες δυνάμεις έχει τεράστια στρατηγική σημασία για την Ελλάδα διότι η κατοχή του αποκόπτει τον μεγάλο στρατηγικό άξονα από Κεντρική Ευρώπη πρός Αιγαίο και επηρεάζει και αυτόν της Σόφια -Σκόπια -Θεσσαλονίκη.

Αν και μπορούν να γραφούν πολλά περισσότερα εντούτοις θα παραμείνουμε σε μια πολύ σημαντική διαπίστωση.

Η Θεσσαλονίκη μαζί με την εύφορη πεδιάδα της Καμπανίας αποτελούν "ΖΩΤΙΚΌ ΧΩΡΟ" για το Υψίπεδον και η στρατηγική αξία του νότιου τομέα αυτού βρίσκεται πλέον στο επίκεντρον του διεθνούς γεωστρατηγικού ενδιαφέροντος αμφισβητώντας την Ελληνική κυριαρχία επ' αυτού.





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τεχνητος πνιγμος

Ο τεχνητος πνιγμος ειναι μια παλαιοτάτη τεχνικη ανακρισης-βασανισμου. Ο ανακρινομενος τοποθετειται με κλιση πανω σε μια στερεη επιφανεια , δενεται σφιχτα και εν συνεχεια τοποθετειται στο προσωπο του μια πετσετα . Η συνεχης ριψη νερου δημιουργει το φαινομενο που διακρινεται στην κατω δεξια μικρη φωτο . Αυτη η κατακλυση με νερο των κοιλοτητων του κεφαλιου που συνδεονται αμεσα με την διαδικασια της αναπνοης , προκαλει ασφυκτικο φαινομενο και οχι μονο (ταχυκαρδιες), τα οποια εχουν και ψυχολογικες προεκτασεις εφοσον το θυμα υποβληθει σε συνεχη διαδικασια τεχνητου πνιγμου. Μελετες εχουν δειξη οτι και μετα 10 χρονια απο την υποβολη στην διαδικασια του τεχνητου πνιγμου τα θυματα εμφανιζουν πλεον των ψυχολογικων επιπτωσεων  πονους στο κεφαλι και πνευμονικες -αναπνευστικες διαταραχες. Ο τεχνητος πνιγμος αποτελει κομματι της εκπαιδευσης των αμερικανικων ειδικων δυναμεων, ενω σαν τεχνικη βασανισμου και ανακρισης εχει χρησιμοποιηθει απο τους Γαλλους στην Αλγερια, τους Αγγλους στην β.Ιρλανδι

Κελεύω δεν σημαίνει μόνο .....προστάζω-διατάζω

Αν ανατρέξουμε στην ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ, στο λήμμα Κελευστής, θα διαβάσουμε το παρακάτω: Η λέξη «κελευστής» προέρχεται από το ρήμα κελεύω (προστάζω) . Αν στον ίδιο δικτυακό τόπο, ανατρέξουμε στο λήμμα Κελεύω, θα διαβάσουμε: 1.   Παροτρύνω-παρακινώ      2.   Διατάζω –παραγγέλλω     3.   Ζητώ-αξιώνω     4.   Παρακαλώ-ικετεύω Επιχειρώντας μια βαθύτερη προσέγγιση του όρου κελεύω και του αντίστοιχου βαθμού στο πολεμικό ναυτικό, Κελευστής, ανατρέχουμε, που αλλού;  στην αρχαία ελληνική γραμματεία και φυσικά στον Ξενοφώντα. Η Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου, συγγραφεύς και ερευνήτρια ναυτικής ιστορίας, στο βιβλίο της , ΛΕΞΙΚΟ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΟΡΩΝ  και  στο σχετικό λήμμα για τον Κελευστή, αναφέρει επικαλούμενη ως πηγή, το έργο του Ξενοφώντα (ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ 21,3) Οι μεν των κελευστών δύναται τοιαύτα λέγειν και ποιείν,ώστε ακονάν τας ψυχάς των ανθρώπων επί το εθελοντάς πονείν!!! Αφήνω την μετάφραση για τους αναγνώστες για  να ξεσκονίσουν επί τη ευκαιρί

στρατηγός Οικονομάκος Μιχαήλ +

Η ελληνική ιστορία βρίθει μυστικών και κεκαλυμμένων πτυχών. Μια από τις ελάχιστα γνωστές στο ευρύ κοινό είναι η ιστορία του αειμνήστου στρατηγού Οικονομάκου Μιχαήλ. Η πολεμική του συμμετοχή - δράση όπως και η επιτελική και διδακτική μεγάλη. Από την βόρειο Αφρική , τον ελληνικό εμφύλιο,την Κορέα,επιτελάρχης σε γερμανική τεθωρακισμένη μεραρχία στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, Κύπρο , 20η τεθωρακισμένη, σχολή πολέμου...... Ο αείμνηστος ήταν εκείνος ο οποίος εισηγήθηκε και ανέμενε με αναμμένες τις μηχανές των αρμάτων την κατάληψη του τουρκικού προγεφυρώματος στο Κάραγατς. Ο σκοπός αυτού του μικρού αφιερώματος είναι διτός¨ Αφενός η περιγραφή του σκηνικού για το Κάραγατς και αφετέρου η περιγραφή από το βιβλίο του στρατηγού, ένα από τα πολλά που έγραψε,ενός περιστατικού στον τομέα της βορείου Αφρικής από την γερμανική οπτική και ενδιαφέρον. Καραγατς. Η τουρκική απόβαση στην μεγαλόνησο καλά κρατεί. Ο Οικονομάκος διοικεί την 21 πρώτη τεθωρακισμένη ταξιαρχία, την οποία προωθεί στην