Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

"Οχυρωμένες πόλεις"

Πεκίνο: Κέντρο ελέγχου κυκλοφορίας 

Η φονική πυρκαγιά στο ΜΑΤΙ - Αττικής, ανέδειξε μεταξύ άλλων τις αδυναμίες εποπτείας και διοίκησης οι οποίες οδηγούν σε εσφαλμένες αποφάσεις επί του πεδίου.

Η εικόνα του τοπίου, εικόνα σε πραγματικό χρόνο, αποτελεί θεμελιώδη αρχή της διοίκησης.

Η διοίκηση, έχει την ανάγκη να τροφοδοτείται ποσοτικά και ποιοτικά με τις πληροφορίες οι οποίες απαιτούνται για την διαχείριση μιας κατάστασης.

Τα εκτελεστικά όργανα είναι επιφορτισμένα με την υλοποίηση επί του χώρου των αποφάσεων της διοίκησης με την προϋπόθεση ότι και αυτά με την σειρά τους έχουν υποστεί την απαραίτητη προετοιμασία και είναι εφοδιασμένα με τα κατάλληλα μέσα και υλικά.

Από τις αεροφωτογραφίες τις οποίες έδωσαν στρατιωτικά μη επανδρωμένα πτητικά μέσα από την περιοχή της καταστροφής, βλέπουμε ότι η ανυπαρξία καθοδήγησης από την διοίκηση αλλά και η ανικανότητα των εκεί εμπλεκομένων, κυρίως αστυνομικών δυνάμεων, συνέβαλλαν καθοριστικά στην εξέλιξη και γιγάντωση της τραγωδίας με 99 νεκρούς.

Στην Ελληνική πραγματικότητα ισχύει πλέον αυτό το οποίο η Λογική αποκρούει μετά βδελυγμίας.

Την αποφυγή της μάχης εκεί που θα την αποφασίσει ο αντίπαλος.

Μια τέτοια μάχη είναι πριν καν ξεκινήσει χαμένη.

Αφήσαμε την φωτιά να εξελιχθεί και η μάχη για την  αντιμετώπιση της έγινε με πενιχρά μέσα την στιγμή της πλήρους ανάπτυξης αυτής.

Όμως γιατί συμβαίνει αυτό.

Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές ερμηνείες αυτού του φαινομένου αλλά εκείνη η οποία έχει φιλολογική -φιλοσοφική χροιά και είναι η επικρατέστερη είναι η παρακάτω .

Σε μια ιεραρχία κάθε υπάλληλος έχει την τάση να φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο της ανικανότητας του.

Αυτό συνεπάγεται ότι με τον καιρό κάθε θέση εργασίας τείνει να καταληφθεί από ένας υπάλληλο ο οποίος είναι ανίκανος να φέρει σε πέρας τα καθήκοντα του!

Στην πλειονότητα των πολιτειών ανά την υφήλιο παρατηρείται μια εμμονή σε παρελθοντικές διαδικασίες οι οποίες όμως δεν ανταποκρίνονται στην σύγχρονη πραγματικότητα.

Από αυτήν την κατάσταση δεν απουσιάζει και η Ελληνική πραγματικότητα στην  οποίαν η λήψη αποφάσεων είναι αγκυλωμένη σε χωρικές και χρονικές διαδικασίες παρελθόντων δεκαετιών όταν σήμερα η πληροφορία χάνει την αξία της ακόμα και σε μερικά λεπτά λόγω της ταχύτητας μετάδοσης, ανανέωσης/ακύρωσης της προηγηθείσης και της αντίστοιχης ανάγκης - υποχρέωσης αξιοποίησης της νέας.






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τεχνητος πνιγμος

Ο τεχνητος πνιγμος ειναι μια παλαιοτάτη τεχνικη ανακρισης-βασανισμου. Ο ανακρινομενος τοποθετειται με κλιση πανω σε μια στερεη επιφανεια , δενεται σφιχτα και εν συνεχεια τοποθετειται στο προσωπο του μια πετσετα . Η συνεχης ριψη νερου δημιουργει το φαινομενο που διακρινεται στην κατω δεξια μικρη φωτο . Αυτη η κατακλυση με νερο των κοιλοτητων του κεφαλιου που συνδεονται αμεσα με την διαδικασια της αναπνοης , προκαλει ασφυκτικο φαινομενο και οχι μονο (ταχυκαρδιες), τα οποια εχουν και ψυχολογικες προεκτασεις εφοσον το θυμα υποβληθει σε συνεχη διαδικασια τεχνητου πνιγμου. Μελετες εχουν δειξη οτι και μετα 10 χρονια απο την υποβολη στην διαδικασια του τεχνητου πνιγμου τα θυματα εμφανιζουν πλεον των ψυχολογικων επιπτωσεων  πονους στο κεφαλι και πνευμονικες -αναπνευστικες διαταραχες. Ο τεχνητος πνιγμος αποτελει κομματι της εκπαιδευσης των αμερικανικων ειδικων δυναμεων, ενω σαν τεχνικη βασανισμου και ανακρισης εχει χρησιμοποιηθει απο τους Γαλλους στην Αλγερια, τους Αγγλους στην β.Ιρλανδι

Κελεύω δεν σημαίνει μόνο .....προστάζω-διατάζω

Αν ανατρέξουμε στην ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ, στο λήμμα Κελευστής, θα διαβάσουμε το παρακάτω: Η λέξη «κελευστής» προέρχεται από το ρήμα κελεύω (προστάζω) . Αν στον ίδιο δικτυακό τόπο, ανατρέξουμε στο λήμμα Κελεύω, θα διαβάσουμε: 1.   Παροτρύνω-παρακινώ      2.   Διατάζω –παραγγέλλω     3.   Ζητώ-αξιώνω     4.   Παρακαλώ-ικετεύω Επιχειρώντας μια βαθύτερη προσέγγιση του όρου κελεύω και του αντίστοιχου βαθμού στο πολεμικό ναυτικό, Κελευστής, ανατρέχουμε, που αλλού;  στην αρχαία ελληνική γραμματεία και φυσικά στον Ξενοφώντα. Η Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου, συγγραφεύς και ερευνήτρια ναυτικής ιστορίας, στο βιβλίο της , ΛΕΞΙΚΟ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΟΡΩΝ  και  στο σχετικό λήμμα για τον Κελευστή, αναφέρει επικαλούμενη ως πηγή, το έργο του Ξενοφώντα (ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ 21,3) Οι μεν των κελευστών δύναται τοιαύτα λέγειν και ποιείν,ώστε ακονάν τας ψυχάς των ανθρώπων επί το εθελοντάς πονείν!!! Αφήνω την μετάφραση για τους αναγνώστες για  να ξεσκονίσουν επί τη ευκαιρί

στρατηγός Οικονομάκος Μιχαήλ +

Η ελληνική ιστορία βρίθει μυστικών και κεκαλυμμένων πτυχών. Μια από τις ελάχιστα γνωστές στο ευρύ κοινό είναι η ιστορία του αειμνήστου στρατηγού Οικονομάκου Μιχαήλ. Η πολεμική του συμμετοχή - δράση όπως και η επιτελική και διδακτική μεγάλη. Από την βόρειο Αφρική , τον ελληνικό εμφύλιο,την Κορέα,επιτελάρχης σε γερμανική τεθωρακισμένη μεραρχία στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, Κύπρο , 20η τεθωρακισμένη, σχολή πολέμου...... Ο αείμνηστος ήταν εκείνος ο οποίος εισηγήθηκε και ανέμενε με αναμμένες τις μηχανές των αρμάτων την κατάληψη του τουρκικού προγεφυρώματος στο Κάραγατς. Ο σκοπός αυτού του μικρού αφιερώματος είναι διτός¨ Αφενός η περιγραφή του σκηνικού για το Κάραγατς και αφετέρου η περιγραφή από το βιβλίο του στρατηγού, ένα από τα πολλά που έγραψε,ενός περιστατικού στον τομέα της βορείου Αφρικής από την γερμανική οπτική και ενδιαφέρον. Καραγατς. Η τουρκική απόβαση στην μεγαλόνησο καλά κρατεί. Ο Οικονομάκος διοικεί την 21 πρώτη τεθωρακισμένη ταξιαρχία, την οποία προωθεί στην