Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μαθήματα διπλωματίας από έναν Αμερικανό πρέσβη




Ελάχιστα γνωστός στην Ελληνική κοινωνία, προφανώς άγνωστος στην νέα γενιά, ο John Kiesling ήταν πρεσβευτής στην ΑΘήνα όταν ταρακούνησε την Ουάσινγκτων με την επιστολή, 23 Φεβρουαρίου 2003, παραίτησης του απο το σώμα διπλωματών.

Ο λόγος της παραιτήσεως του ήταν η επικείμενη στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ την οποία εκτιμούσε ως καταστροφική για την εικόνα και τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Εκτοτε παρέμεινε στην Ελλάδα και το 2006 έγραψε ενα βιβλίο το οποίο το Ελληνικό βιβλιόφιλο κοινό έιχε την ευκαιρία να το έχει μεταφρασμένο στα Ελληνικά.

Βέβαια η ανάγνωση του βιβλίου στην αρχική του έκδοση είναι προτιμητέα διότι απαλλάσει τον αναγνώστη απο τις οποίες υποκειμενικές θέσεις και ενδοιασμούς μπορεί να κατέχουν τον μεταφραστή.

Τα γεγονότα των τελευταίων 3-4 ετών εντοπίζονται στο βιβλίο του πρώην Αμερικανού διπλωμάτη, αλλα εκείνα τα σημεία τα οποία έχουν ειδικό ενδιαφέρον και αποδεικύουν τα κενά της Ελληνικής πολιτικής σκηνής και τα επαναλαμβανόμενα σφάλματα της Αμερικανικής διπλωματικής αντιπροσωπέιας στην Αθήνα είναι τα παρακάτω.

Καταρχήν να πούμε οτι ο Κίσλινγ τονίζει το γεγονός ότι ...

οι Ελληνες είναι ειδικοί στο να αγνοούν
την 26 αιώνων καταγεγραμμένη ιστορία τους
όσο ειδικοί είναι οι Αμερικανοί
να αγνοούν την 4 αιώνων δική τους.

Ένα από τα σημεία ενδιαφέροντος του βιβλίου του Κίσλιγκ είναι εκείνο στο οποίο αναφέρει επιγραμματικά τον τρόπο με τον οποίο γίνεται πλύση εγκεφάλου και η παραγωγή συναινετικού αποτελέσματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβάζουμε σχετικά.

Κλειδωμένος σε μια αίθουσα μαζί με χλευαστικούς Ευρωπαίους συναδέλφους στις 2 το πρωί,ακόμη και ο πλέον ανεπηρέαστα σκεπτόμενος πολιτικός περιστασιακά θα ξεγλιστρήσει από τις ιερές αρχές της φυλετικής του ομάδος.

Επιστρέφωντας στην πατρίδα του αυτός ή αυτή γενικά θα επιβιώσει από την θύελλα των αντιδράσεων!

Aυτό το ανωτέρω μας θυμίζει ένα σκηνικό σχεδόν μια δεκαετία αργότερα όπου ο νυν πρωθυπουργός διατυμπάνιζε την σκληρή πολύωρη, νυχτερινή, διαπραγματευτική του μάχη στις Βρυξέλλες ..........

Φυσικά αν είχε διαβάσει την ύστατη στιγμή τον Κίσλιγκ, θα γνώριζε ότι κάποιοι άλλοι γνώριζαν εκ των προτέρων το σκληρό φροντιστήριο στο οποίο επρόκειτο να υποβληθεί!

Το δεύτερο άξιον σημασίας σημείο του βιβλίου καταφέρνετε στην τακτική κάποιων Αμερικανών διπλωματών.

Η υπερκινητικότητα ενός διπλωμάτη στην χώρα υποδοχής μάλλον δεν εξυπηρετεί τα Αμερικανικά συμφέροντα και τον εκθέτει σε κριτική!

Ο νύν πρέσβης των ΗΠΑ επιδεικνύει μια υπέρμετρη κινητικότητα η οποία δεν συνάδει με την εικόνα της αποστολή του.

Βεβαίως αποστολή κάθε πρεσβευτή είναι η προώθηση και διασφάλιση των συμφερόντων του κράτους και του λαού τον οποίο εκπροσωπεί.

Τι γίνεται όμως με αυτούς που αλλάζουν πορεία και ερασιτεχνικά προσπαθούν να εμφανισθούν ώς ειδήμονες και ηγέτες μετά από ένα ολονύχτιο "σεμινάριο" κάπου στις Βρυξέλλες ;

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τεχνητος πνιγμος

Ο τεχνητος πνιγμος ειναι μια παλαιοτάτη τεχνικη ανακρισης-βασανισμου. Ο ανακρινομενος τοποθετειται με κλιση πανω σε μια στερεη επιφανεια , δενεται σφιχτα και εν συνεχεια τοποθετειται στο προσωπο του μια πετσετα . Η συνεχης ριψη νερου δημιουργει το φαινομενο που διακρινεται στην κατω δεξια μικρη φωτο . Αυτη η κατακλυση με νερο των κοιλοτητων του κεφαλιου που συνδεονται αμεσα με την διαδικασια της αναπνοης , προκαλει ασφυκτικο φαινομενο και οχι μονο (ταχυκαρδιες), τα οποια εχουν και ψυχολογικες προεκτασεις εφοσον το θυμα υποβληθει σε συνεχη διαδικασια τεχνητου πνιγμου. Μελετες εχουν δειξη οτι και μετα 10 χρονια απο την υποβολη στην διαδικασια του τεχνητου πνιγμου τα θυματα εμφανιζουν πλεον των ψυχολογικων επιπτωσεων  πονους στο κεφαλι και πνευμονικες -αναπνευστικες διαταραχες. Ο τεχνητος πνιγμος αποτελει κομματι της εκπαιδευσης των αμερικανικων ειδικων δυναμεων, ενω σαν τεχνικη βασανισμου και ανακρισης εχει χρησιμοποιηθει απο τους Γαλλους στην Αλγερια, τους Αγγλους στην β.Ιρλανδι

Κελεύω δεν σημαίνει μόνο .....προστάζω-διατάζω

Αν ανατρέξουμε στην ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ, στο λήμμα Κελευστής, θα διαβάσουμε το παρακάτω: Η λέξη «κελευστής» προέρχεται από το ρήμα κελεύω (προστάζω) . Αν στον ίδιο δικτυακό τόπο, ανατρέξουμε στο λήμμα Κελεύω, θα διαβάσουμε: 1.   Παροτρύνω-παρακινώ      2.   Διατάζω –παραγγέλλω     3.   Ζητώ-αξιώνω     4.   Παρακαλώ-ικετεύω Επιχειρώντας μια βαθύτερη προσέγγιση του όρου κελεύω και του αντίστοιχου βαθμού στο πολεμικό ναυτικό, Κελευστής, ανατρέχουμε, που αλλού;  στην αρχαία ελληνική γραμματεία και φυσικά στον Ξενοφώντα. Η Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου, συγγραφεύς και ερευνήτρια ναυτικής ιστορίας, στο βιβλίο της , ΛΕΞΙΚΟ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΟΡΩΝ  και  στο σχετικό λήμμα για τον Κελευστή, αναφέρει επικαλούμενη ως πηγή, το έργο του Ξενοφώντα (ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ 21,3) Οι μεν των κελευστών δύναται τοιαύτα λέγειν και ποιείν,ώστε ακονάν τας ψυχάς των ανθρώπων επί το εθελοντάς πονείν!!! Αφήνω την μετάφραση για τους αναγνώστες για  να ξεσκονίσουν επί τη ευκαιρί

στρατηγός Οικονομάκος Μιχαήλ +

Η ελληνική ιστορία βρίθει μυστικών και κεκαλυμμένων πτυχών. Μια από τις ελάχιστα γνωστές στο ευρύ κοινό είναι η ιστορία του αειμνήστου στρατηγού Οικονομάκου Μιχαήλ. Η πολεμική του συμμετοχή - δράση όπως και η επιτελική και διδακτική μεγάλη. Από την βόρειο Αφρική , τον ελληνικό εμφύλιο,την Κορέα,επιτελάρχης σε γερμανική τεθωρακισμένη μεραρχία στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, Κύπρο , 20η τεθωρακισμένη, σχολή πολέμου...... Ο αείμνηστος ήταν εκείνος ο οποίος εισηγήθηκε και ανέμενε με αναμμένες τις μηχανές των αρμάτων την κατάληψη του τουρκικού προγεφυρώματος στο Κάραγατς. Ο σκοπός αυτού του μικρού αφιερώματος είναι διτός¨ Αφενός η περιγραφή του σκηνικού για το Κάραγατς και αφετέρου η περιγραφή από το βιβλίο του στρατηγού, ένα από τα πολλά που έγραψε,ενός περιστατικού στον τομέα της βορείου Αφρικής από την γερμανική οπτική και ενδιαφέρον. Καραγατς. Η τουρκική απόβαση στην μεγαλόνησο καλά κρατεί. Ο Οικονομάκος διοικεί την 21 πρώτη τεθωρακισμένη ταξιαρχία, την οποία προωθεί στην