Εξελκυσμός |
Τομή |
Νύσσον τραύμα. |
Στο τρίτο μέρος, θα αναφερθούμε στην μορφή των τραυμάτων που προκαλούνται από οξύαιχμα όργανα. (μαχαίρια- ματσέτες…)
Με τα τυποποιημένα ή αυτοσχέδια οξύαιχμα όργανα, μπορούμε να προκαλέσουμε τομές, να διατρήσουμε τον αντίπαλο, καθώς και να προκαλέσουμε μια ειδική μορφή πολυτραύματος το οποίο ονομάζεται, Εξελκυστικό τραύμα.
Η εκτίμηση της σοβαρότητας ενός τραύματος που έχει προκληθεί από οξύαιχμο όργανο, τυποποιημένο ή αυτοσχέδιο, δεν πρέπει να περιορίζεται αποκλειστικά από την εξωτερική εικόνα αυτού, αφού πολλοί και διαφορετικοί παράγοντες διαμορφώνουν την κρισιμότητα του, πέραν της εξωτερικής εικόνας που εμφανίζει.
Στην ιατρική και τραυματολογία, ο όρος που χρησιμοποιείται για την αναφορά σε εξωτερικά τραύματα από μηχανικά αίτια είναι:
Λύση της συνέχειας του Δέρματος.
Αυτή η Λύση- Διακοπή, της συνέχειας του δέρματος δεν αποτελεί ασφαλή ένδειξη για την σοβαρότητα του τραύματος.
Για παράδειγμα, σε ένα Νύσσον τραύμα, το οποίο εμφανίζει, ελάχιστη διακοπή της συνέχειας του δέρματος - μικρή πύλη εισόδου, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την έκταση της εσωτερικής ζημιάς που μπορεί να έχει προκληθεί.
Αυτή η ζημιά είναι συνάρτηση πολλών παραμέτρων μεταξύ των οποίων και ενδεικτικά, αναφέρουμε:
-Το βάθος, στο οποίο διείσδυσε το Νύσσον όργανο.
-Την περιοχή του σώματος, η οποία επλήγη.
-Την γενικότερη και ειδικότερη κατάσταση της υγείας του θύματος.
-Τραυματικό σοκ.
-Ευρύτερο περιβάλλον στο οποίο έλαβε χώρα ο τραυματισμός.
Ένας καθαρά πρακτικός-εμπειρικός τρόπος για την αναγνώριση της κρισιμότητας των εσωτερικών τραυμάτων είναι η ανάγνωση και ερμηνεία του επιπέδου συνείδησης του θύματος.
Αυτή η ανάγνωση –ερμηνεία, μπορεί να επιτευχθεί με την χρήση ευρέως γνωστής τυποποιημένης ιατρικής κλίμακας.
Αν το πλήγμα έγινε από εκπαιδευμένο άτομο, η ζημιά στα εσωτερικά όργανα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αφού ο χρόνος επιβίωσης του θύματος δεν ξεπερνά τα μερικά δευτερόλεπτα ή είναι ακαριαίος.
Για να διευκρινιστεί αυτό το ανωτέρω, σίγουρα ένα κατευθείαν πλήγμα στην καρδιακή χώρα είναι ακαριαία θανατηφόρο και δεν απαιτείται ειδική εκπαίδευση.
Όμως, περιοχές του σώματος στις οποίες η πύλη εισόδου του τραύματος δεν δικαιολογεί ακαριαίο θάνατο πρέπει να προβληματίζουν για τις γνώσεις του θύτη.
Φυσικά, η νεκροψία –νεκροτομή επιβεβαιώνει ή απορρίπτει την υποψία.
Εδώ, να τονίσουμε ότι για κάθε μορφής και βάθους τραύμα από οξύαιχμο όργανο, ασχέτως αν αυτό βρεθεί ή όχι στον τόπο του περιστατικού, άμα τη μεταφορά του τραυματία στο νοσοκομείο , απαιτείται και τοξικολογική εξέταση!
Σε γενικές γραμμές βασικές γνώσεις αιμόστασης και χρήσης αιμοστατικών , απαιτούνται είτε γα την παροχή πρώτων βοηθειών είτε την αυτοβοήθεια.
Είναι γενικά γνωστό ότι:
Σε καμία περίπτωση δεν αφαιρούμε από το τραύμα τυχόν σφηνωμένο μαχαίρι ή όποιο άλλο αντικείμενο μέχρι την μεταφορά του τραυματία σε νοσοκομειακή μονάδα.
Φροντίζουμε να απαλύνουμε το δυνατόν, τόσο τον σωματικό πόνο όσο και την ψυχολογική φόρτιση με κατάλληλη επίδεση και στερέωση του οργάνου που τυχόν έχει παραμείνει σφηνωμένο.
Είναι το κοινώς ονομαζόμενο ..Κουλουράκι.
Αιμοστατικές επιδέσεις ή επιθέματα με καθαρό-αποστειρωμένο υλικό επιβάλλονται εφόσον είναι διαθέσιμα, όμως, αν πρόκειται να εξασφαλίσουμε την επιβίωση του τραυματία, κάθε διαθέσιμο εργαλείο και υλικό που μπορεί να δημιουργήσει αιμόσταση χρησιμοποιείται, με την πρόνοια της άμεσης μεταφοράς σε νοσοκομειακή μονάδα.
Τα τραύματα σε μορφή Τομής, έχουν το θετικό πλεονέκτημα, ότι εμφανίζουν πλήρη την εικόνα της έκτασης του τραύματος.
Αυτό, δεν τα καθιστά λιγότερο επικίνδυνα , εντούτοις προσφέρουν καλύτερη προοπτική πρώτης αντιμετώπισης τους.
Εν τούτοις μια Τομή, στην περιοχή των καρωτίδων, ασχέτως της καθαρότητας του τραύματος είναι θανατηφόρα.
Ομοίως, Τομές σε άλλα σημεία του σώματος, οδηγούν σε απώλεια αισθήσεων και τελικά τον θάνατο σε λιγότερο από 4 λεπτά της ώρας αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως είτε από το θύμα είτε από τον περίγυρο του.
Όσον αφορά τα λεγόμενα Εξελκυστικά τραύματα, αυτά μπορούν να γίνουν από βαρέως τύπου και εξαιρετικής ακμής οξύαιχμα όργανα και ειδικά από τις ματσέτες ή τα τσεκούρια.
Τα τραύματα αυτά έχουν ειδική σωματική και ψυχολογική επίδραση και βαρύτητα, μπορούν να οδηγήσουν σε ακρωτηριασμούς , η μεταφορά δε σε οργανωμένη νοσοκομειακή μονάδα είναι τουλάχιστον επιβεβλημένη.
Όπως γίνεται αντιληπτό, η εκπαίδευση στην αποτελεσματική χρήση του μαχαιριού, περνά από πολλές και διαφορετικές ατραπούς, οι οποίες θέτουν σε δοκιμασία την ψυχοσύνθεση του εκπαιδευομένου, όπως επίσης τις κοινωνικές και ηθικές αξίες με τις οποίες έχει γαλουχηθεί.
Ο εκπαιδευόμενος πρέπει να γνωρίζει επακριβώς τόσο την ζημιά που μπορεί να προκαλέσει όσο και αυτήν την οποία πιθανόν να υποστεί.
Οφείλουμε δε, στο σημείο αυτό να τονίσουμε, ότι αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης μαχαιριού από εκπαιδευμένο χρήστη δεν υφίσταται.
Αντιθέτως, υπάρχουν πολλά υποψήφια θύματα από κακή εκτίμηση και υπερεκτίμηση δυνατοτήτων, απόρροια σωληνοειδούς και αλαζονικής εκπαίδευσης.
Ευχαριστώ!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου