Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ανάκριση-Ομολογία και τα μυστικά της.

Η ανακριτικη τεχνη εχει βαθειες καταβολες αλλα στην εποχη μας εχει αποκτησει επιστημονικη μορφη και σε πολλες περιπτωσεις συνεπικουρειται και απο την φαρμακευτικη.
Στην  ανακριση , η μεθοδολογια που χρησιμοποιειται αποσκοπει στα να αναγκαση τον ανακρινομενο μεσα απο συνδιασμους ψυχολογικης και σωματικης πιεσης-προσεγγισης , με ή χωρις την χρηση φαρμακευτικων παρασκευασματων να ομολογησει ή καταμαρτυρησει εγκληματικη ενεργεια/συνεργους ή αποσπαση πληροφοριων στρατιωτικης φυσεως απο αιχμαλωτους πολεμου .
Η ανακριτικη τεχνη διακρινει δυο βασικες μορφες ανακρινομενου.
Η πρωτη μορφη ειναι αυτη κατα την οποια ο ανακρινομενος εμφανιζει ψυχοσωματικη αδυναμια και ευαισθησια.
Η δευτερη μορφη εχει να κανει με μορφη ανακρινομενου ο οποιος εμφανιζει ισχυρα ψυχοσωματικη αντισταση και αντοχη.
Βεβαιως υπαρχουν και ειδικες περιπτωσεις οπως ατομα με δυσκολιες επικοινωνιας, λογος- ακοη -οραση , οποτε οι διαδικασιες προσεγγισης σε τετοιες περιπτωσεις ειναι αφενος εξαιρετικα δυσκολες αφετερου απαιτουν ειδικα εκπαιδευμενο προσωπικο στην διαχειριση τετοιων ατομων.
Στην ανακριση ειτε προκειται για εγκληματικη ενεργεια ειτε προκειται για αιχμαλωτο πολεμου,η παραδοχη απο τον ανακρινομενο της πραξης για την οποια κατηγορειται ή η αναφορα σε στρατιωτικες πληροφοριες, σε καμμια περιπτωση δεν γινονται αποδεκτες χωρις αξιολογηση και διασταυρωση.
Για τον λογο αυτο οι ανακριτες εχουν δημιουργησει μια λιστα ερωτησεων πανω στις οποιες καλειται να απαντηση αυτος που ομολογησε.
Φυσικα δεν θα ηταν φρονιμο να παραθεσουμε αυτες τις ερωτησεις αποσαφηνησεως οπως ονομαζονται ποσο μαλλον αυτες που σχετιζονται με την επαληθευση στρατιωτικων πληροφοριων.
Εν τουτοις και για την οικονομια της συζητησεως θα αναφερουμε μερικες που σχετιζονται με την αστυνομικη ανακριτικη αποσαφηνηση :
-Πιστευες οτι μετα την ομολογια σου θα γυρναγες σπιτι σου?
-Ηθελες να βγαλεις απο πανω σου το βαρος της πραξης ?
-Ομολογησες ενω δεν υπηρχαν στοιχεια εναντιων σου ?
-Ομολογησες ενω φοβοσουν το κρατητηριο ?
Αυτο ειναι ενα ελαχιστο δειγμα ερωτησεων τις οποιες καλειται να απαντησει και με την σειρα τους να αξιολογησουν οι αρχες ετσι ωστε να μην οδηγηθουν σε πλανη.
Στην στρατιωτικη ανακριτικη αποσαφηνηση τα ερωτηματολογια εχουν κοινα με το ανωτερω αλλα και σημαντικη διαφοροποιηση.
Φυσικα ο πολιτης δεν μπορει να τυχη τετοιων εκπαιδευτικων πακετων, αυτα ομως ειναι σε καλη γνωση εγκληματικων στοιχειων που καταφερνουν χρησιμοποιωντας κατα το δοκουν τα ανωτερω ερωτηματολογια να πετυχαινουν ακομα και πληρη αποφυγη του κατηγορητηριου που τους βαραινει.
Αυτος ειναι ο λογος  και η εξαιρετικη σημασια που τα τελευταια χρονια δινουν παγκοσμιως οι αστυνομικες και διωκτικες -δικαστικες αρχες στον εντοπισμο -διατηρηση -αναλυση και εκτιμηση βιολογικων και βιομετρικων στοιχειων απο εγκληματικες σκηνες!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τεχνητος πνιγμος

Ο τεχνητος πνιγμος ειναι μια παλαιοτάτη τεχνικη ανακρισης-βασανισμου. Ο ανακρινομενος τοποθετειται με κλιση πανω σε μια στερεη επιφανεια , δενεται σφιχτα και εν συνεχεια τοποθετειται στο προσωπο του μια πετσετα . Η συνεχης ριψη νερου δημιουργει το φαινομενο που διακρινεται στην κατω δεξια μικρη φωτο . Αυτη η κατακλυση με νερο των κοιλοτητων του κεφαλιου που συνδεονται αμεσα με την διαδικασια της αναπνοης , προκαλει ασφυκτικο φαινομενο και οχι μονο (ταχυκαρδιες), τα οποια εχουν και ψυχολογικες προεκτασεις εφοσον το θυμα υποβληθει σε συνεχη διαδικασια τεχνητου πνιγμου. Μελετες εχουν δειξη οτι και μετα 10 χρονια απο την υποβολη στην διαδικασια του τεχνητου πνιγμου τα θυματα εμφανιζουν πλεον των ψυχολογικων επιπτωσεων  πονους στο κεφαλι και πνευμονικες -αναπνευστικες διαταραχες. Ο τεχνητος πνιγμος αποτελει κομματι της εκπαιδευσης των αμερικανικων ειδικων δυναμεων, ενω σαν τεχνικη βασανισμου και ανακρισης εχει χρησιμοποιηθει απο τους Γαλλους στην Αλγερια, τους Αγγλους στην β.Ιρλανδι

Κελεύω δεν σημαίνει μόνο .....προστάζω-διατάζω

Αν ανατρέξουμε στην ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ, στο λήμμα Κελευστής, θα διαβάσουμε το παρακάτω: Η λέξη «κελευστής» προέρχεται από το ρήμα κελεύω (προστάζω) . Αν στον ίδιο δικτυακό τόπο, ανατρέξουμε στο λήμμα Κελεύω, θα διαβάσουμε: 1.   Παροτρύνω-παρακινώ      2.   Διατάζω –παραγγέλλω     3.   Ζητώ-αξιώνω     4.   Παρακαλώ-ικετεύω Επιχειρώντας μια βαθύτερη προσέγγιση του όρου κελεύω και του αντίστοιχου βαθμού στο πολεμικό ναυτικό, Κελευστής, ανατρέχουμε, που αλλού;  στην αρχαία ελληνική γραμματεία και φυσικά στον Ξενοφώντα. Η Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου, συγγραφεύς και ερευνήτρια ναυτικής ιστορίας, στο βιβλίο της , ΛΕΞΙΚΟ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΟΡΩΝ  και  στο σχετικό λήμμα για τον Κελευστή, αναφέρει επικαλούμενη ως πηγή, το έργο του Ξενοφώντα (ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ 21,3) Οι μεν των κελευστών δύναται τοιαύτα λέγειν και ποιείν,ώστε ακονάν τας ψυχάς των ανθρώπων επί το εθελοντάς πονείν!!! Αφήνω την μετάφραση για τους αναγνώστες για  να ξεσκονίσουν επί τη ευκαιρί

στρατηγός Οικονομάκος Μιχαήλ +

Η ελληνική ιστορία βρίθει μυστικών και κεκαλυμμένων πτυχών. Μια από τις ελάχιστα γνωστές στο ευρύ κοινό είναι η ιστορία του αειμνήστου στρατηγού Οικονομάκου Μιχαήλ. Η πολεμική του συμμετοχή - δράση όπως και η επιτελική και διδακτική μεγάλη. Από την βόρειο Αφρική , τον ελληνικό εμφύλιο,την Κορέα,επιτελάρχης σε γερμανική τεθωρακισμένη μεραρχία στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, Κύπρο , 20η τεθωρακισμένη, σχολή πολέμου...... Ο αείμνηστος ήταν εκείνος ο οποίος εισηγήθηκε και ανέμενε με αναμμένες τις μηχανές των αρμάτων την κατάληψη του τουρκικού προγεφυρώματος στο Κάραγατς. Ο σκοπός αυτού του μικρού αφιερώματος είναι διτός¨ Αφενός η περιγραφή του σκηνικού για το Κάραγατς και αφετέρου η περιγραφή από το βιβλίο του στρατηγού, ένα από τα πολλά που έγραψε,ενός περιστατικού στον τομέα της βορείου Αφρικής από την γερμανική οπτική και ενδιαφέρον. Καραγατς. Η τουρκική απόβαση στην μεγαλόνησο καλά κρατεί. Ο Οικονομάκος διοικεί την 21 πρώτη τεθωρακισμένη ταξιαρχία, την οποία προωθεί στην