Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τουρκία: .......................;

Εισαγωγικό σημείωμα:
Πολλοί ασχολούνται και πολλά γράφονται για την Τουρκία καθώς και την στάση της έναντι της Ελλάδος.
Με το παρακάτω επιχειρείται μια μικρή προσέγγιση της Τουρκίας καθαρά από στρατιωτική άποψη.
( έχουν παραλειφθεί πολλές παράμετροι οι οποίες θα εκτεθούν προσεχώς, όπως το μεταναστευτικό και μειονοτικό οπλοστάσιο..)
Ως σώφρονες Αθηναίοι και Σπαρτιάτες μαχητές ας αναγνωσθεί και η δική μας φωνή!


Πολλοί είναι οι λόγοι για τους οποίους η Τουρκία ομιλεί και αμφισβητεί το στάτους στο Αιγαίο.
Η Ελλάδα, από την πλευρά της, ουδέποτε  λειτούργησε ασφυκτικά και περιοριστικά σε ότι αφορά την Τουρκική δραστηριότητα στο Αιγαίο ακόμα και όταν η Τουρκία προέβαινε σε  παραβιάσεις εθνικού θαλάσσιου και εναέριου χώρου.
Συνήθως η ελληνική αντίδραση περιορίζονταν και περιορίζεται σε παρουσία σημαίας στις περιοχές όπου λάμβαναν και λαμβάνουν χώρα διεισδύσεις ευκαιριακές ή και προσχεδιασμένες τουρκικών στρατιωτικών μέσων αλλά και όπου η αλιευτική δραστηριότητα υπαγορεύεται από την τακτική της Αγκύρας.
Ακόμη και στην περίπτωση των ΙΜΙΩΝ η ελληνική πλευρά προτίμησε την απεμπλοκή παρά την ευρύτερη σύγκρουση.
Από το 1974 και την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η Τουρκική γεωπολιτική στάση έναντι της Ελλάδος άλλαξε ραγδαία και ειδικά στον τομέα του Ανατολικού Αιγαίου και του Θρακικού πελάγους με κύριο πρόσχημα την αλιεία.
Η Τουρκία άρχισε να χαρτογραφεί το Αιγαίο με την δική της οπτική.
Μέσα στα πλαίσια αυτής της οπτικής η Τουρκική πλευρά έχει δημιουργήσει ένα κατάλογο με μικρές και μικρότερες νησίδες επί των οποίων αμφισβητεί την Ελληνική κυριαρχία.
Μερικές από αυτές είναι :
Καλόγεροι,
Αντίψαρα,
Ποντικός,
Φούρνοι,
Αρκοί,
Αγαθονήσι,
Φαρμακονήσι,
Ίμια,
Ψέριμος,
Γυαλί,
Κανδηλούσα
Σί(υ)ρινα


Ακολούθησε η Μαδρίτη το 1999 και η αναγνώριση δικαιωμάτων της Τουρκίας στον ευρύτερο χώρο του Αιγαίου.
Μετά από μερικά χρόνια και στο συνέδριο της Καλλίπολης η τουρκική Πολιτικοστρατιωτική ηγεσία και το εκπαιδευτικό κατεστημένο της γειτονικής χώρας χάραξαν την γεωπολιτική πορεία της Τουρκίας στο αιγαίο.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό για μία χώρα   και ειδικά στην  εξωτερική της  πολιτική να έχει ουραγό το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας.

Κλείνοντας αυτή την μικρή εισαγωγή διότι πολλά περισσότερα και αναλυτικότερα θα μπορούσαν να γραφούν για την τουρκική γεωπολιτική στρατηγική και τους πυλώνες αυτής,
ας ανατρέξουμε σε μερικά ποιο πρακτικά ζητήματα τα οποία αφορούν την ελληνική άμυνα και την τουρκική πολεμική μηχανή, εστιάζοντας στην δεύτερη.

Ο Τουρκικός στρατός σήμερα απολαμβάνει τεχνολογικών εφαρμογών οι οποίες του παρέχουν θεωρητικά τουλάχιστον αναβαθμισμένη και αποτελεσματική  ικανότητα σχεδιασμού και παρουσίας.

Ανάμεσα σε αυτές τις τεχνολογίες διακρίνουμε:
Δορυφόρους  με πληθώρα δυνατοτήτων,
Αεροσκάφη ανεφοδιασμού- ιπτάμενα τάνκερ,
Αεροσκάφη επιτήρησης  -  ιπτάμενα ραντάρ,
Μεταφορικά αεροσκάφη μεγάλων δυνατοτήτων.

Πέραν αυτών όμως, η Τουρκική στρατιωτική μηχανή διαθέτει τα εξής πλεονεκτήματα:
-Μια κοινωνία άκρως εξοικειωμένη με τα του πολέμου και των συνεπειών αυτού

-Ηγεσία η οποία γνωρίζει τα residuals του προσωπικού και υλικού που διαθέτει, μέσα από   ρεαλιστικά δεδομένα.
( Αυτό την καθιστά ίσως και αλαζονική στα μάτια τρίτων για την φύση και την έκταση των αποστολών που μπορεί και να αναθέσει και να αναλάβει)

-Έμπειρους μικρούς ηγήτορες με πληθώρα και μορφές πολεμικών αποστολών

Εν ενεργεία στρατιώτες και εφέδρους με πολεμική εμπειρία.

( φυσικά η πολεμική εμπειρία δεν αποτελεί μονοσήμαντη παράμετρο ικανότητας και αποδοτικότητας )

Η λίστα, δεν περιορίζεται στα ανωτέρω και μόνο.

Αν θέλαμε να την συνοψίσουμε και να αντιληφθούμε τις δυνατότητες της Τουρκίας οφείλουμε να ανατρέξουμε στην γνωστή εξίσωση :
(ΣΔ +ΔΔ) χ ( ΣΝ χ ΣΔ χ ΠΒ) όπου ΠΒ= Πολιτική βούληση.

Η πολιτική βούληση είναι η απόρροια, οικονομικών, κοινωνικών και στρατιωτικών δυνατοτήτων , αντοχών και ανοχών .

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ή μέχρι που θέλει να φτάσει, αποτελεί αντικείμενο ανάλυσης και απαιτείται η εστίαση στην επίλυση του.

Εν κατακλείδι, ο αντίπαλος Τουρκία δεν είναι αυτός της εποχής του 1974.
Απαιτείται ριζική , εκ βάθρων επεξεργασία αυτού και φυσικά κοινωνική αφύπνιση και ετοιμότητα.
Ευχαριστώ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κελεύω δεν σημαίνει μόνο .....προστάζω-διατάζω

Αν ανατρέξουμε στην ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ, στο λήμμα Κελευστής, θα διαβάσουμε το παρακάτω: Η λέξη «κελευστής» προέρχεται από το ρήμα κελεύω (προστάζω) . Αν στον ίδιο δικτυακό τόπο, ανατρέξουμε στο λήμμα Κελεύω, θα διαβάσουμε: 1.   Παροτρύνω-παρακινώ      2.   Διατάζω –παραγγέλλω     3.   Ζητώ-αξιώνω     4.   Παρακαλώ-ικετεύω Επιχειρώντας μια βαθύτερη προσέγγιση του όρου κελεύω και του αντίστοιχου βαθμού στο πολεμικό ναυτικό, Κελευστής, ανατρέχουμε, που αλλού;  στην αρχαία ελληνική γραμματεία και φυσικά στον Ξενοφώντα. Η Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου, συγγραφεύς και ερευνήτρια ναυτικής ιστορίας, στο βιβλίο της , ΛΕΞΙΚΟ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΟΡΩΝ  και  στο σχετικό λήμμα για τον Κελευστή, αναφέρει επικαλούμενη ως πηγή, το έργο του Ξενοφώντα (ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ 21,3) Οι μεν των κελευστών δύναται τοιαύτα λέγειν και ποιείν,ώστε ακονάν τας ψυχάς των ανθρώπων επί το εθελοντάς πονείν!!! Αφήνω την μετάφραση για τους αναγνώστες για  να ξεσκονίσουν επί τη ευκαιρί

Τεχνητος πνιγμος

Ο τεχνητος πνιγμος ειναι μια παλαιοτάτη τεχνικη ανακρισης-βασανισμου. Ο ανακρινομενος τοποθετειται με κλιση πανω σε μια στερεη επιφανεια , δενεται σφιχτα και εν συνεχεια τοποθετειται στο προσωπο του μια πετσετα . Η συνεχης ριψη νερου δημιουργει το φαινομενο που διακρινεται στην κατω δεξια μικρη φωτο . Αυτη η κατακλυση με νερο των κοιλοτητων του κεφαλιου που συνδεονται αμεσα με την διαδικασια της αναπνοης , προκαλει ασφυκτικο φαινομενο και οχι μονο (ταχυκαρδιες), τα οποια εχουν και ψυχολογικες προεκτασεις εφοσον το θυμα υποβληθει σε συνεχη διαδικασια τεχνητου πνιγμου. Μελετες εχουν δειξη οτι και μετα 10 χρονια απο την υποβολη στην διαδικασια του τεχνητου πνιγμου τα θυματα εμφανιζουν πλεον των ψυχολογικων επιπτωσεων  πονους στο κεφαλι και πνευμονικες -αναπνευστικες διαταραχες. Ο τεχνητος πνιγμος αποτελει κομματι της εκπαιδευσης των αμερικανικων ειδικων δυναμεων, ενω σαν τεχνικη βασανισμου και ανακρισης εχει χρησιμοποιηθει απο τους Γαλλους στην Αλγερια, τους Αγγλους στην β.Ιρλανδι

Ocean rig CRETE and AMORGOS

  The Ocean Rig Crete and Ocean Rig Amorgos will be the most advanced of Ocean Rig UDW's ultradeepwater drillships when delivered in 2018 and 2019.      Νέα μέλη στον στόλο της Ελληνικής                   εταιρείας                                           Ocean Rig Crete 7 th  Generation New integrated Design Deep Water Drillship. Ocean Rig TBN #1 is a new build and will be completed in Q1 2018. The rig is being built at Samsung Heavy Industries Shipyard in South Korea. The rig has dual activity capabilities and design for drilling operations in water depths up to 3650 meters (12000 feet). The rig is Dynamic Positioned, DP Class 3. Specifications GENERAL Unit name