Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ολοκληρώθηκε το πρώτο συνέδριο Χερσαίων Δυνάμεων


Την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του διήμερου «1ου Συνεδρίου Χερσαίων Δυνάμεων», το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, με μέριμνα του Γενικού Επιτελείου Στρατού σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου.

Σκοπός του Συνεδρίου ήταν η ανάδειξη του ρόλου της χερσαίας διάστασης των επιχειρήσεων στο πλαίσιο της διακλαδικής συνέργειας.

Το Συνέδριο έδωσε την ευκαιρία ανταλλαγής γόνιμων απόψεων και αντιλήψεων σχετικά με τη χρησιμοποίηση της χερσαίας ισχύος και τη μετεξέλιξη αυτής στο πλαίσιο του διακλαδικού περιβάλλοντος επιχειρήσεων. Παράλληλα, έθιξε όλα τα σύγχρονα ζητήματα διεθνούς και εθνικής ασφάλειας, καθώς και τον βαθμό που αυτά επηρεάζουν τη χρησιμοποίηση των χερσαίων δυνάμεων.

Τις εργασίες του συνεδρίου κήρυξε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτριος Βίτσας, ενώ ομιλίες πραγματοποίησαν ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής και ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, κ. Χαράλαμπος Παπασωτηρίου.

Στο συνέδριο συμμετείχαν ανώτατοι εν ενεργεία και εν αποστρατεία Αξιωματικοί, διπλωμάτες, διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί και εκπρόσωποι φορέων που ασχολούνται με τα θέματα άμυνας – ασφάλειας και της αμυντικής βιομηχανίας, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Το Συνέδριο κάλυψε 5 Θεματικές Ενότητες ως ακολούθως:
- 1η Θεματική Ενότητα: «Ο Χαρακτήρας του Χερσαίου Πολέμου - Το Παρόν και Μέλλον». Ομιλητές:
• Στρατηγός Sir James EVERARD, DSACEUR.
• Στρατηγός ε.α. Κωνσταντίνος ΓΚΙΝΗΣ, Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ.
• Ταξίαρχος ε.α. Ben BARRY, International Institute for Strategic Studies.
• Αντιστράτηγος ε.α. Παναγιώτης ΓΚΑΡΤΖΟΝΙΚΑΣ, Επίτιμος Διοικητής ΧΧ Τεθωρακισμένης Μεραρχίας.
- 2η Θεματική Ενότητα: «Προετοιμάζοντας την Ασφάλεια και τον Πόλεμο στον 21ο Αιώνα». Ομιλητές:
• Καθηγητής Χαράλαμπος ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ, Διευθυντής Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων.
• Καθηγητής Azar GAT, Tel Aviv University.
• Δρ. Sergei KONOPLYOV, Harvard JFK School of Government.
• Δρ. Θάνος ΝΤΟΚΟΣ, Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής.
• Καθηγητής Δημήτριος ΚΑΙΡΙΔΗΣ, Πάντειο Πανεπιστήμιο.
- 3η Θεματική Ενότητα: «Συνεργασία με Συμμάχους και Εταίρους για την Αντιμετώπιση Κοινών Προκλήσεων». Ομιλητές:
• Πρέσβης (ε.τ.) Θρασύβουλος ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ, πρώην Βοηθός Γ.Γ. ΝΑΤΟ για Πολιτικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας.
• Συνταγματάρχης Jon PARVIN, Επικεφαλής του G-3/5 USAREUR.
• Καθηγήτρια Κωνσταντίνα ΜΠΟΤΣΙΟΥ, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
- 4η Θεματική Ενότητα: «Αναπτύσσοντας τη Χερσαία Ισχύ – Τεχνολογική Πρόοδος και Επιχειρησιακές Δυνατότητες». Ομιλητές:
• Καθηγητής Κωνσταντίνος ΓΡΙΒΑΣ, Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.
• Κος Αναστάσιος ΡΟΖΟΛΗΣ, Πρόεδρος Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Πολεμικού Υλικού.
• Δρ. Γεώργιος ΤΡΟΥΛΛΙΝΟΣ, Πρόεδρος Ένωσης Ελληνικών Εταιρειών Αεροδιαστημικής και Άμυνας.
• Δρ. Ιωάννης – Διονύσιος ΣΑΛΑΒΡΑΚΟΣ, Πανεπιστήμιο Αθηνών (Επισκέπτης Καθηγητής).
- 5η Θεματική Ενότητα: «Στρατιωτική Ηγεσία κατά την Εμπλοκή Χερσαίων Δυνάμεων». Ομιλητές:
• Αντιστράτηγος ε.α. Δημήτριος ΑΛΕΥΡΟΜΑΓΕΙΡΟΣ, Επίτιμος Γενικός Επιθεωρητής Στρατού.
• Καθηγητής Ευαγόρας ΕΥΑΓΟΡΟΥ, Πανεπιστήμιο Πειραιώς.
• Υποστράτηγος ε.α. Πολυχρόνης ΝΑΛΜΠΑΝΤΗΣ, MPhil, Επιστημονικός Συνεργάτης Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων.

Πρόθεση του Γενικού Επιτελείου Στρατού είναι η καθιέρωση του Συνεδρίου σε ετήσια βάση, ως φόρουμ συνέργειας στρατιωτικών, ακαδημαϊκών και διπλωματικών φορέων, καθώς επίσης και εκπροσώπων της αμυντικής βιομηχανίας και άλλων παραγόντων, για τη βελτίωση των στρατηγικών – επιχειρησιακών δογμάτων του Στρατού Ξηράς και την ανάπτυξη των δυνατοτήτων του.

Θερμά Συγχαρητήρια στους διοργανωτές του Συνεδρίου για την άψογη σχεδίαση, οργάνωση και υλοποίησή του.

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού ευχαριστεί θερμά όλους τους συμμετέχοντες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κελεύω δεν σημαίνει μόνο .....προστάζω-διατάζω

Αν ανατρέξουμε στην ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ, στο λήμμα Κελευστής, θα διαβάσουμε το παρακάτω: Η λέξη «κελευστής» προέρχεται από το ρήμα κελεύω (προστάζω) . Αν στον ίδιο δικτυακό τόπο, ανατρέξουμε στο λήμμα Κελεύω, θα διαβάσουμε: 1.   Παροτρύνω-παρακινώ      2.   Διατάζω –παραγγέλλω     3.   Ζητώ-αξιώνω     4.   Παρακαλώ-ικετεύω Επιχειρώντας μια βαθύτερη προσέγγιση του όρου κελεύω και του αντίστοιχου βαθμού στο πολεμικό ναυτικό, Κελευστής, ανατρέχουμε, που αλλού;  στην αρχαία ελληνική γραμματεία και φυσικά στον Ξενοφώντα. Η Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου, συγγραφεύς και ερευνήτρια ναυτικής ιστορίας, στο βιβλίο της , ΛΕΞΙΚΟ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΟΡΩΝ  και  στο σχετικό λήμμα για τον Κελευστή, αναφέρει επικαλούμενη ως πηγή, το έργο του Ξενοφώντα (ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ 21,3) Οι μεν των κελευστών δύναται τοιαύτα λέγειν και ποιείν,ώστε ακονάν τας ψυχάς των ανθρώπων επί το εθελοντάς πονείν!!! Αφήνω...

Τεχνητος πνιγμος

Ο τεχνητος πνιγμος ειναι μια παλαιοτάτη τεχνικη ανακρισης-βασανισμου. Ο ανακρινομενος τοποθετειται με κλιση πανω σε μια στερεη επιφανεια , δενεται σφιχτα και εν συνεχεια τοποθετειται στο προσωπο του μια πετσετα . Η συνεχης ριψη νερου δημιουργει το φαινομενο που διακρινεται στην κατω δεξια μικρη φωτο . Αυτη η κατακλυση με νερο των κοιλοτητων του κεφαλιου που συνδεονται αμεσα με την διαδικασια της αναπνοης , προκαλει ασφυκτικο φαινομενο και οχι μονο (ταχυκαρδιες), τα οποια εχουν και ψυχολογικες προεκτασεις εφοσον το θυμα υποβληθει σε συνεχη διαδικασια τεχνητου πνιγμου. Μελετες εχουν δειξη οτι και μετα 10 χρονια απο την υποβολη στην διαδικασια του τεχνητου πνιγμου τα θυματα εμφανιζουν πλεον των ψυχολογικων επιπτωσεων  πονους στο κεφαλι και πνευμονικες -αναπνευστικες διαταραχες. Ο τεχνητος πνιγμος αποτελει κομματι της εκπαιδευσης των αμερικανικων ειδικων δυναμεων, ενω σαν τεχνικη βασανισμου και ανακρισης εχει χρησιμοποιηθει απο τους Γαλλους στην Αλγερια, τους Αγγλους στην β.Ιρλ...

Ocean rig CRETE and AMORGOS

  The Ocean Rig Crete and Ocean Rig Amorgos will be the most advanced of Ocean Rig UDW's ultradeepwater drillships when delivered in 2018 and 2019.      Νέα μέλη στον στόλο της Ελληνικής                   εταιρείας                                           Ocean Rig Crete 7 th  Generation New integrated Design Deep Water Drillship. Ocean Rig TBN #1 is a new build and will be completed in Q1 2018. The rig is being built at Samsung Heavy Industries Shipyard in South Korea. The rig has dual activity capabilities and design for drilling operations in water depths up to 3650 meters (12000 feet). The rig is Dynamic Positioned, DP Class 3. ...