Η Γερμανική εισβολή και κατοχή στην Ελλάδα εμπλούτισε την στρατιωτική τέχνη και ιστορία, ειδικά στον τομέα των ορεινού αγώνα.
Ανάμεσα στις δύο σημαντικότερες επιχειρήσεις ορεινού αγώνα που υλοποιήθηκαν στην Ελληνική επικράτεια ήταν αυτές με τις επωνυμίες ΑΙΓΑΓΡΟΣ και ΧΡΥΣΑΕΤΟΣ.
Οι επιχειρήσεις αυτές εξελίχθησαν στον ορεινό όγκο της Πίνδου.
Η ποικιλία των στρατηγημάτων, υλικού και προσωπικού που χρησιμοποιήθηκαν ήταν άκρως εντυπωσιακές.
Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ο Αμερικανικός στρατός ζήτησε από συγκεκριμένο Γερμανό αξιωματικό με την μέγιστη συμμετοχή σε επιχειρήσεις ανταρτοπόλεμου , να περιγράψει όλες τις γνώσεις και εμπειρίες του.
Αυτός, επέλεξε τις δύο επιχειρήσεις που διαδραματίσθηκαν στον Ελλαδικό χώρο, θεωρώντας αυτές τις πλέον αντιπροσωπευτικές!....... για να αναπτύξη το κεφάλαιο..... Ανταρτοπόλεμος!
Οι επιχειρήσεις αυτές περιλάμβαναν και τον τομέα του Γράμμου, τελευταίο πεδίο σύγκρουσης κατά την διάρκεια του Ελληνικού εμφυλίου.
Ταυτόχρονα οι επιχειρήσεις αυτές των Γερμανών που κατευθύνονταν κυρίως κατά του ΕΛΑΣ, δεν σχολιάστηκαν σχεδόν καθόλου από την πλευρά του ΕΛΑΣ.
Η μετέπειτα ιστορική εξέλιξη είναι γνωστή,Εμφύλιος, άγνωστο όμως παραμένει από ιστορικής έρευνας αν αυτή η ¨απόκρυψη ¨χρησιμοποιήθηκε από τον ΕΛΑΣ για να οχυρωθεί στην διάρκεια του εμφυλίου στον τομέα του Γράμμου, στηριζόμενος στην εμπειρία που είχε αποκομίσει χρόνια πριν από την εμπλοκή του με τους Γερμανούς της 1ης ορεινής Μεραρχίας.
Σήμερα, ημείς εκστασιαζόμαστε με την στρατιωτική τέχνη των φίλων μας και δαπανούμε χρήματα επί χρημάτων .......για να διδαχθούμε αυτά τα οποία έχουμε βιώσει!!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου